x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Hipertensiune la 9 ani!

Hipertensiune la 9 ani!

03 Mar 2004   •   00:00

Deoarece multi copii sunt supraponderali, au tulburari de metabolism ce pot provoca boli de inima. Colesterolul ridicat si hipertensiunea arteriala sunt posibile la 9 ani? Din pacate, da.

Intrucat creste numarul copiilor bolnavi de obezitate, la care valorile normale ale colesterolului si tensiunii arteriale sunt depasite. Nu intamplator, OMS a decretat ca obezitatea este o boala, si inca una grava. Ansamblul tulburarilor metabolice - colesterol, hipertensiune arteriala - provocate de obezitate au fost grupate sub denumirea generica de sindromul X. Aceasta denumire a fost lansata la ultima conferinta a Asociatiei Americane a Inimii de o echipa de cercetatori americani, care au prezentat rezultatele lor privitoare la sindromul X la pubertate si adolescenta.

STUDIU. Cercetatorii americani au inclus in studiul lor 2.034 de copii intre 8 si 17 ani. Studiul a fost efectuat la Centrul de Cercetarea Bolilor Cronice din cadrul Universitatii Carolina de Nord si a fost coordonat de prof. dr. Joanne Harrell. Rezultatele demonstreaza ca 60% dintre copiii inclusi in studiu prezentau cel putin un factor de tulburare metabolica, 28% cumulau doi factori de risc, iar 14%, trei si chiar mai multi factori de risc. Mai ingrijorator este faptul ca la grupa de varsta cuprinsa intre 8 si 9 ani, aproximativ 8% dintre copii erau in pericolul declansarii unor boli cardiovasculare.

GRASI. Trebuie insa precizat ca jumatate dintre copiii aflati sub observatie erau supraponderali sau in pericol de a depasi greutatea normala varstei lor. Cercetatorii spun ca, din pacate, lipsesc studiile care sa marcheze evolutia starii de sanatate a adolescentilor care prezinta hipercoleterolemie, hipertensiune arteriala si diabet.

SFAT. Un recent studiu intreprins in Finlanda sustine cu precizie ca daca in adolescenta se inregistreaza acesti factori de risc, aceleasi persoane la maturitate vor suferi de tulburari cardiovasculare. Sfatul medicilor este concis. Este necesar un stil de viata corespunzator, imprimat inca de la varsta copilariei. Acest stil presupune activitate fizica, regim alimentar sarac in grasimi si dulciuri, dar bogat in legume si fructe, eliminarea tigarilor. Si spus stop definitiv bauturilor acidulate si snacks-urilor, cele doua alimente fiind dusmanii sanatatii copiilor. ( MAGDA MARINCOVICI )

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă