x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Hipertensiunii ii place sarea!

Hipertensiunii ii place sarea!

27 Mar 2006   •   00:00

Se darama legenda despre sarea ca dinamita pentru hipertensivi.Se vorbeste mult si pe mai toate trotuarele si prin holurile blocurilor despre hipertensiunea arteriala.

Se darama legenda despre sarea ca dinamita pentru hipertensivi.
Se vorbeste mult si pe mai toate trotuarele si prin holurile blocurilor despre hipertensiunea arteriala. Se vorbeste mult, ca despre balada "Mesterului Manole". Toata lumea se pricepe la hipertensiune, si asa cum se reped cativa trecatori cand ridici capota de la Dacie si atotcunoscatorii umbla la bujii, tot asa, daca te pune naiba si zici ca ai tensiunea marita, imediat vreo vecina sau vreun cumatru iti ofera o pilula de hipertensiune din dotarea proprie, insotind hapul cu sfatul sa uiti de sare.

Se pot scrie tomuri intregi despre hipertensiune, totusi de fiecare data mai este cate ceva de semnalat, fiindca cercetarile mai ridica un colt de cortina de pe un mic capitol al volumului cu hipertensiunea. Colonel doctor Mihai Muresan, de la Clinica de boli interne a Spitalului Militar Central, pune pe masa o serie de date interesante despre hipertensiune. Circa 27% din totalul bolnavilor de hipertensiune sunt tratati corect si li se mentine tensiunea in limite acceptabile daca nu chiar normale. Dar o alta cifra suna alarma. 50% dintre bolnavii de hipertensiune care nu se trateaza sufera un infarct. Si o alta cifra iti face parul maciuca, 75% dintre hipertensivii netratati ajung sa sufere un accident vascular mai grav sau de mai mica amploare.

Limitele normale


Care sunt de fapt limitele tensiunii arteriale normale? Medicina la zi a stabilit ca pragul superior al tensiunii normale este o maxima de 140 de mmHg si o tensiune minima de 90 mmHg. Este de semnalat ca acest prag superior al tensiunii normale scade, devine deci mai sever, in cazul bolnavilor de diabet, caci diabetul asociat cu hipertensiunea scade rezistenta peretelui vaselor la presiunea sangelui. Deci, tensiunea normala la diabetici trebuie sa fie de maximum 130 cu 80. De la 140 maxima incepe hipertensiunea. Intre 140 si 160, valori ale maximei, se intinde asa-zisa tensiune arteriala de granita, de fapt o tara a nimanui. Cand insa tensiunea arteriala depaseste 160 mmHg se pune diagnosticul de hipertensiune severa, cu alte cuvinte, de hipertensiune maligna, care poate ajunge si la 300 mmHg. In cazul tensiunii minime, cea care nu trebuie sa depaseasca 90 mmHg, daca aceasta tensiune diastolica ajunge pana la 105 sau 110 mmHg inseamna ca a crescut presiunea sangelui in sistemul vascular mic, la inima, la creier, la ochi sau la rinichi. Hipertensiunea oscilanta sau labila inseamna salturi ale valorii tensiunii cu cresteri legate de anumite stari emotive. Omul are o fire reactiva si starile lui isi pun amprenta asupra valorii tensiunii. Este cunoscuta asa-zisa hipertensiune de "halat alb", adica omul se emotioneaza cand un medic in halat alb ii masoara tensiunea si din cauza acestei stari emotive, la inceput valorile tensiunii sunt mai mari, ele revenind la normal dupa ce pacientul se obisnuieste cu cabinetul medical.

Tratament


La omul cu hipertensiune nu exagerat de mare se incepe cu un tratament igieno-dietetic. Adica i se recomanda o dieta echilibrata, o alimentatie fara excese, dar si odihna si miscare. Se zice ca, daca aceste masuri privind sistemul de viata nu dau rezultate, se incepe si tratamentul cu medicamente. Unii zic, aparandu-se: "Culmea, eu nu mananc grasimi si totusi am colesterolul mare!". Alibiul nu sta in picioare, pentru ca omul respectiv mananca dulciuri multe, deci devine obez si se uita de exemplu ca zahar exista si in paine. O necesara cumpatare in consumul de dulciuri ajuta inima si vasele sa imbatraneasca frumos. Medicina moderna a inasprit valorile acceptabile pentru colesterol. Daca pana acum pragul de normalitate a colesterolului total era 200, azi se accepta ca normal este un colesterol total doar de 175. Colesterolul greu, cel rau, sau LDL, de joasa densitate, trebuie sa fie sub 100 mg/dcl, iar colesterolul usor, cel bun, HDL, de inalta densitate trebuie sa urce peste valoarea 40.

Fara solnita la masa


Mai exista o legenda ca sarea e dinamita pentru hipertensivi. Unii medici spun ca hipertensivul nu trebuie sa mai aiba solnita pe masa, fiindca necesarul de sare este continut de legume, fructe, de restul alimentelor. Alti medici mai ingaduitori ii dau voie hipertensivului sa presare asa, un varf de deget de sare. In clipa de fata se pare ca sarea nu-i atat de rea pentru hipertensivi, se demoleaza astfel mitul "sarea e marele pericol pentru hipertensivi".

SFATUL MEDICULUI. Sarea stimuleaza setea si se bea mai mult, astfel ca se inregistreaza o crestere a lichidului in sange, deci creste si tensiunea. Dar unii mananca multa sare si nu fac hipertensiune. Col. dr. Mihai Muresan recomanda hipertensivului sa manance moderat sare, caci mai ales vara transpiram mult si pierdem electroliti. Canicula saraceste in electroliti organismul. E vorba de o sensbilitate a fiecaruia la consumul de sare. Oamenii sanatosi pot manca 10-12 grame de sare pe zi, dar hipertensivul, daca mananca muraturi, mezeluri sarate, trebuie sa-si limiteze aportul de sare.

BERE CU MASURA. E bine de stiut ca, o data cu instalarea frigului sau caniculei, hipertensivii trebuie sa se prezinte la medicul curant si acesta sa adapteze tratamentul impotriva hipertensiunii la extremele termice.
Si un alt aspect de luat in considerare pentru hipertensivi. Oamenii in general beau bere sa se racoreasca si stramba din nas ca berea nu inseamna alcool, uitand totusi ca berea are o concentratie de circa 5% alcool. Berea este o bautura de volum. Ca sa te racoresti se bea multa bere. Dar hipertensivii sa nu neglijeze ca, daca beau patru beri, au introdus in organism doi litri de lichid si acestia se adauga la cantitatea normala de sange, astfel ca inima este obligata sa impinga mai mult lichid, deci sa pompeze cu efort sporit, astfel ca tensiunea arteriala creste. Ideea este ca bautorii de bere, daca sunt hipertensivi, trebuie sa bea bere cu compasul.
×