x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Hipertensivul se logodeste definitiv cu medicamentele

Hipertensivul se logodeste definitiv cu medicamentele

02 Aug 2005   •   00:00
SANATATEA BUNICULUI
Vor, nu vor, bolnavii de hipertensiune se logodesc pentru tot restul vietii cu medicamentele prescrise impotriva tensiunii marite. Hipertensiunea este o boala cronica, deci tratamentul cu medicamentele respective se intinde pe toata durata vietii. Unii bolnavi se autopacalesc si isi fac lautareste tratamentul, adica dupa ureche, cum s-o brodi, acesti imprudenti isi adopta singuri strategia in terapie.

Daca se simt bine, daca o saptamana n-au resimtit nici un simptom, isi arunca pilulele in fundul unui sertar si pun punct pentru o vreme tratamentului. Periculoasa amagire, fiindca valorile hipertesiunii cresc iarasi si intreruperea dupa propriile idei a tratamentului ii poate impinge in nedorita situatie de a suferi un accident cerebro-vascular. Si sa nu se uite ca accidentele vasculare pe unii ii omoara, iar pe altii ii lasa in viata, dar cu grele infirmitati: cu paralizii, cu deficiente de vorbire, cu pierderi de sensibilitate in unele portiuni ale corpului.

Si ce tragedie mai neagra decat sa fii povara ani lungi pentru familie si pentru societate. Intreruperea imprudenta a medicatiei sau micsorarea arbitrara de catre pacient a dozelor de medicamente nu-si are justificarea nici in asa-zisa incomoditate de a lua medicamente in fiecare zi. Medicamentele impotriva hipertensiunii sunt niste banale pilule, nu sunt injectii, sa ai motiv sa te deconectezi de la retetele medicilor. Doctor Vasile Greiere, medic primar cardiolog la Centrul de Boli Cardiovasculare al Armatei, trece in revista care sunt clasele de medicamente ce se aplica in terapia impotriva hipertensiunii. Se prescriu medicamente betablocante, care blocheaza anumiti receptori, scazand ritmul inimii, din aceasta clasa facand parte metoprololul, corvedilolul etc. Se prescriu, de asemenea, inhibitori ai unei enzime de conversie, se franeaza astfel fabricarea in organism de angiotensina, substanta care produce o puternica vasoconstrictie.

Hipertensivii trebuie sa ia si medicamente blocante de calciu, ele blocheaza canalele de calciu care intervin in contractia musculaturii netede din peretii vaselor, situatie cand creste tensiunea. Din clasa medicamentelor blocante de calciu face parte cunoscutul nifedipin. Alte medicamente prescrise hipertensivilor sunt alfablocantele de tipul prazosin, care dilata vasele.

In reteta prescrisa de medici impotriva tensiunii mari se gasesc si niste medicamente blocante ale receptorilor de angiotensina. Bineinteles ca hipertensivii trebuie sa ia si diuretice de genul nefrix sau furosemid, cele care maresc cantitatea de urina, eliminandu-se apa si sare, nedorite in organismul hipertensivului.

Daca bolnavul de hipertensiune are si colesterolul crescut, marite si trigliceridele, i se recomanda si medicamente de tipul statine si fibrati, care tin in frau dislipidemiile. Numai medicul este cel care, in functie de reactia pacientului, imperecheaza aceste clase de medicamente, nuanteaza dozele si stabileste strategia de lupta impotriva hipertensiunii. Tocmai de aceea hipertensivul trebuie, periodic, sa se supuna unui control medical. Este bine de stiut ca bolnavul de hipertensiune trebuie sa se duca la medic si cand debuteaza sezonul cald sau incepe iarna, pentru adaptarea medicatiei la aceste anotimpuri.

×
Subiecte în articol: medicamente sanatatea bunicului