x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Hipnoza te poate ajuta sa slabesti

Hipnoza te poate ajuta sa slabesti

24 Sep 2004   •   00:00

Hipnoza poate modifica unele comportamente si relatia persoanei cu alimentatia, sustine doctorul Jean Marc Benhaiem, specialist hipnoterapeut, intr-un interviu acordat recent.

MAGDA MARINCOVICI

Dr. Benhaiem spune ca placerea de a oferi si de a manca dulciuri ca pe o forma de recompensa este o perceptie ce trebuie modificata. Ca si ideea comuna unor persoane care cred ca unele legume din farfurie sunt "triste", alcoolul este "vesel", ca a manca mult e semn de sanatate. Toate aceste comportamente trebuie rapid modificate. Primele doua sedinte sunt de acomodare, de recunoastere a pozitiei pe care pacientul o are fata de aceasta metoda de slabit. "Caci oricine poate beneficia de hipnoza, dar putini sunt pregatiti", avertizeaza dr. Benhaiem. Urmeaza faza terapiei de grup: doua pana la patru persoane fac un schimb de pareri despre problemele lor. Dupa terapia de grup debuteaza sedintele de hipnoza.

DIFICULTATI. Dr. Benhaiem recunoaste ca modificarea comportamentului alimentar este dificil. Deoarece trebuie luptat contra presiunii societatii, familiei, amicilor. Publicitatea, traditiile culinare marcheaza foarte puternic comportamentele alimentare. Astfel, din totalul celor interesati sa elimine din kilogramele suplimentare doar 20% reusesc sa slabeasca si sa se mentina la greutatea dobandita, alte 20% slabesc, dar sunt mai mult sau mai putin influentati de unele obiceiuri alimentare. Restul persoanelor nu slabesc si aceasta deoarece nu au capacitatea de a renunta la unele obiceiuri.

Dr. Benhaiem considera ca a te lasa de fumat este intr-un fel mai usor decat a slabi, pentru ca "pe pachetele de bomboane si alte dulciuri nu este scris «Exista riscul obezitatii si al hipercolesterolemiei», asa cum este pe pachetele de tigari «Tutunul dauneaza sanatatii»".

Potrivit dr. Benhaiem, bulimia si anorexia sunt tulburari mai dificil de tratat decat obezitatea, caci imaginea despre sine, relatia cu parintii sunt foarte puternice. Cu cat aceste tulburari sunt mai recente, cu atat hipnoza obtine rezultate mai bune. Dar instalarea de mai multi ani a acestor tulburari reprezinta o amenintare asupra pronosticului.

Hipnoza medicala poate trata si alte tulburari: abuzul de alimente, tabagismul, alcoolismul. Poate ameliora durerile cronice, migrenele, depresiile, fobiile. S-a dovedit ca hipnoza da rezultate bune in cazul studentilor sau elevilor lipsiti de incredere in ei si care au de depasit un examen.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă hipnoza