x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei HIV se ascunde discret in stomac

HIV se ascunde discret in stomac

de Steluta Indrei    |    30 Iul 2007   •   00:00
HIV se ascunde discret in stomac
Sursa foto: TIM WIMBORNE/

O echipă de cercetători francezi a descoperit locul unde se ascunde virusul HIV/SIDA. Acesta "doarme" atăt de liniştit in regiunea intestinală incăt nu poate fi detectat prin analize de sănge.

Semnal - peste 40 de milioane de bolnavi de SIDA


O echipă de cercetători francezi a descoperit locul unde se ascunde virusul HIV/SIDA. Acesta "doarme" atăt de liniştit in regiunea intestinală incăt nu poate fi detectat prin analize de sănge.

Cu prilejul Conferinţei Societăţii Internaţionale SIDA, care a reunit la Sydney (Australia) peste 5.000 de experţi din 135 de ţări, o echipă de cercetători francezi au anunţat o descoperire remarcabilă: locul unde redutabilul HIV se ascunde pentru a face faţă oricărui atac.

GANGLIONI LIMFATICI. Echipa coordonată de Jérôme Estaquier (Institutul Pasteur) a demonstrat că "ganglionii limfatici din regiunea intestinală constituie principalele rezervoare ale virusului SIDA. Acesta se menţine acolo chiar şi 10 ani de la momentul infectării fără ca nici cea mai mică incărcătură virală să reiasă la analize". Aşadar, HIV stă la păndă in organism fără a putea fi detectat ani la rănd. Aceiaşi cercetători au mai scos la iveală că limfocitele T (aşa-numitele limfocite ucigaşe, capabile in mod normal să distrugă celulele infectate) nu reuşesc să controleze rezervorul viral al HIV. Virusul le distruge inainte de a ajunge la nivelul ganglionilor limfatici din zona intestinală.

Acest rezervor viral bine ascuns constiuie cea mai mare piedică in eradicarea virusului HIV/SIDA, semnalează autorii descoperirii. Pe de o parte, persoane care fără să ştie că sunt infectate cu HIV pot contamina alte persoane. Iar, pe de altă parte, tratamentul antiretroviral nu are mari şanse de reuşită pentru că acei ganglioni limfatici sunt surse permanente de diseminare a virusului in organism. Aşa se explică de ce medicii observă că după incetarea tratamentului intensiv (numit HAART) virusul SIDA reapare rapid in organism. Această inmulţire rapidă indică existenţa unui rezervor viral profund.

STRATEGII. Cercetătorii speră ca o dată cu descoperirea locului unde se ascunde virusul să dezvolte noi strategii de luptă impotriva SIDA. Preocupările specialiştilor se orientează acum spre găsirea unor soluţii pentru a impiedica virusul SIDA să doarmă in pace in ganglioni, la adăpost de orice tratament.

Eveniment internaţional

Conferinţa Societăţii Internaţionale SIDA, care s-a desfăşurat in perioada 22-25 iulie la Sydney, a reprezentat cel mai mare eveniment privind combaterea SIDA. Cu acest prilej au fost prezentate cele mai recente tratamente impotriva flagelului HIV/SIDA. Totodată experţii au atras atenţia asupra intensificării măsurilor de prevenire a SIDA prin informarea şi educarea populaţiei. Un alt subiect dezbătut in cadrul conferinţei a fost creşterea finanţării pentru cercetarea in domeniul combaterii SIDA. In acest scop, in declaraţia comună a participanţilor s-a cerut guvernelor ca 10% din resursele destinate cercetării să fie alocate combaterii SIDA.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă sida