x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Iaşi: Cursuri suspendate din cauza gripei AH1N1

Iaşi: Cursuri suspendate din cauza gripei AH1N1

de Cristinel C. Popa    |    Magda Colgiu    |    27 Oct 2009   •   00:00
Iaşi: Cursuri suspendate din cauza gripei AH1N1

Autorităţile sanitare au decis ieri suspendarea cursurilor la şcoala generală nr. 15 "Ştefan Bârsănescu" din Iaşi pentru o perioadă de 7 zile. Decizia a fost luată după ce în instituţia de învăţământ au fost depistate 21 de cazuri de gripă nouă.



Este vorba despre 20 de elevi ai acestei şcoli şi de o femeie de serviciu. 19 dintre cele 21 cazuri existente au fost confirmate ieri după-amiază. Luni, la şcoala respectivă, situată în zona centrală a Iaşiului, au fost confirmate 2 cazuri de gripă AH1N1 la doi elevi. După efectuarea triajului epidemiologic în rândul celor 1036 de elevi ai şcolii, cadrele medicale au mai depistat şi alţi copii care prezentau simptome respiratorii şi de la care au fost recoltate mai multe probe biologice. Ieri, o parte dintre analize a confirmat existenţa virusului gripal A/H1N1 în cazul a 19 persoane. Toţi cei infectaţi cu virusul gripal sunt în curs de izolare şi primesc tratament de specialitate.

În conformitate cu protocolul Ministerului Sănătăţii, Centrul Naţional Prevenire a Bolilor Transmisibile a decissuspendarea cursurilor pentru o perioadă de 7 zile (până la data de 03.11.2009 inclusiv) urmând ca după această dată situaţia să fie reevaluată.

În afară de elevii Şcolii nr. 15 şi de adultul care lucra la departamentul administrativ, şi în cazul a două studente (dintre care una la Facultatea de chimie) a fost confirmat diagnosticul de gripă AH1N1. Cele două au făcut practică în unitatea şcolară ieşeană ale cărei cursuri au fost suspendate.

În prezent, studentele sunt internate la Spitalul de Boli Infecţioase unde urmează tratament de specialitate. Starea lor de sănătate este bună. Potrivit managerului Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Carmen Dorobăţ, cei doi elevi la care s-a confirmat luni diagnosticul de gripă AN1N1 şi cele două studente susţin că nu au călătorit în străinătate şi nici nu au intrat în contact cu persoane venite din afara graniţelor ţării, fiind vorba despre cazuri cu transmitere locală.

Săptămăna trecută, la Iaşi a mai fost confirmat un caz de gripă A/H1N1. Este vorba despre o elevă în clasa a IX-a la Colegiul "Gheorghe Asachi", care este şi acum internată la Spitalul de Boli Infecţioase din municipiu.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă scoala gripa porcina