x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ierarhizarea secţiilor ATI

Ierarhizarea secţiilor ATI

de Magda Marincovici    |    11 Mai 2010   •   00:00
Ierarhizarea secţiilor ATI
Sursa foto: /Agerpres

În prezent, are loc evaluarea tuturor secţiilor şi a clinicilor de anestezie terapie intensivă (ATI) potrivit criteriilor stipulate în Regulamentul de organizare şi funcţionare ATI. În acest sens, între Societatea Română ATI, autoarea regulamentului, şi Ministerul Sănătăţii există un acord pentru concretizarea acestui document.

Preşedintele Societăţii Române ATI, profesorul doctor Şerban Marinescu, managerul Spitalului Elias, precizează că au fost elaborate criteriile de organizare a secţiilor şi a clinicilor pe trei nivele în funcţie de personalul medical şi de dotarea cu aparatură de specialitate.

Regulamentul cuprinde, de asemenea, protocoale de tratament şi criterii de internare şi externare a pacienţilor. La capitolul "internare-externare", persistă un subiect extrem de delicat: îngrijirea pacientului în fază terminală. Deoarece Ministerul Sănătăţii nu reuşeşte să creeze o reţea de centre de terapie paleativă, în continuare, pacienţii neoplazici în stare gravă sunt îngrijiţi în ATI. "Ei nu pot fi abandonaţi, dar, în acelaşi timp, trebuie reţinut că un asemenea pacient presupune o îngrijire specială - tratament antialgic, asistenţă psihologică -, care în ATI sunt asigurate de un singur medic.

În clinica ATI a Spitalului Elias au fost şi vor fi internaţi aceşti pacienţi. Avem un departament de oncologie cu 12 paturi şi primim de acolo cazuri în ATI pentru o perioadă. Problemele sunt multiple: avem un număr limitat de paturi, în orice spital din ţară şi din lume, patul ATI este cel mai scump, există priorităţi, de exemplu, un infarct sever, un politraumatizat etc., subliniază profesorul Şerban Marinescu.

În prezent, în ţara noastră se înregistrează un deficit major de medici ATI (avem 1.100 de medici ATI în ţară şi 600 care lucrează în străinătate). În Bucureşti, sunt spitale unde garda este asigurată doar de un medic anestezist. Gărzile, în prezent, sunt acoperite de rezidenţi din anii 3, 4 sau 5", a explicat prof. dr. Şerban Marinescu.

Situaţia este dramatică în spitalele din provincie. În legătură cu dotarea, prof. dr. Şerban Marinescu a precizat că, deşi în ultimii trei-patru ani, Ministerul Sănătăţii a făcut eforturi în acest sens, totuşi sunt spitale care nu au secţiile dotate la nivelul de bază şi, evident, nu se pot încadra în criteriile cerute de regulament. Şi perspectivele nu sunt tocmai favorabile derulării unui act medical la cote europene, dacă ţinem seama de finanţarea spitalelor.

De exemplu, Spitalul Elias a primit la negocierea contractului cu CNAS doar 60% din bugetul pe 2010, din care peste 60% este alocat pentru salarii, iar în alte spitale se alocă 80%.
Acestea sunt doar o parte dintre subiectele ce se vor aborda la al 36-lea Congres al Societăţii Române ATI, în paralel cu care se derulează Congresele Româno-Francez, Româno-Israelian, al Asistenţilor de ATI şi al Societăţii Române de Sepsis (Sinaia, 12-16 mai).

În premieră, începând din octombrie anul acesta, examenul scris pentru specialitatea ATI organizat de Societatea Română ATI are loc la aceeaşi dată, oră, cu subiecte comune şi bareme de admitere ca în toate ţările UE. Astfel, diploma în specialitatea ATI obţinută în România este recunoscută nu numai în ţară, dar şi în restul ţărilor UE.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă serban marinescu ati