x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Împreună contra demenţei

Împreună contra demenţei

de Magda Marincovici    |    23 Feb 2012   •   21:00
Împreună contra demenţei

Boala Alzheimer este printre cele mai devastatoare si costisitoare suferinte. Se estimeaza ca in Europa sunt aproximativ 9,9 milioane de persoane suferinde de dementa Alzheimer. Potrivit Societatii Romane Alzheimer (SRA), in tara noastra sunt aproape 300.000 de persoane cu aceasta suferinta si, tinand seama de tendintele alarmante ale evolutiei demografice, se estimeaza ca numarul se va tripla pana in 2025.

Presedintele SRA, conf. dr Catalina Tudose, atrage atentia ca mai putin de 20% dintre bolnavi sunt diagnosticati si majoritatea beneficiaza de diagnostic doar in fazele avansate ale bolii, ceea ce limiteaza semnificativ accesul la informatie, tratament, ingrijire si sprijin. Intre pacientul roman bolnav de Alzheimer si semenul sau din tarile UE este o mare diferenta. Daca, de exemplu, la nivelul Parlamentului European se vorbeste despre 'orase prietenoase' pentru acesti bolnavi, in sensul unor facilitati oferite de autoritatile locale si de membrii comunitatilor, in Romania, inca sunt probleme in privinta diagnosticarii precoce a bolii, a asigurarii tratamentelor, a centrelor de ingrijire a acestor pacienti etc.

La nivelul Parlamentului European se elaboreaza politici ample de sanatate in dome­niul tulburarilor neurodegenerative, mai ales in con­textul unei evidente: imbatranirea po­pu­latiei. Pe fondul problemelor specifice Ro­maniei, dar si al fenomenului general valabil de imbatranire a populatiei in tarile UE, So­cietatea Romana Alzheimer a lansat un proiect nou: 'Alianta Nationala Alzheimer. Impreuna pentru un plan national pentru dementa'. Principalul obiectiv al acestui plan, care ar putea sa se materializeze incepand din 2014, consta in elaborarea unei strategii nationale pentru dementa vizand in special: diagnosticul precoce si ingrijiri medicale si sociale cores­pun­zatoare.

Romania se plaseaza pe ultimul loc intre tarile europene in privinta sumelor alocate pentru ingrijirea bolilor creierului. Potrivit calculelor, costul bolilor neurologice si psihiatrice este egal cu cel alocat pentru bolilor cardiovas­culare, diabet si cancer.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei