x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei In formă după Sărbători

In formă după Sărbători

21 Ian 2008   •   00:00

Sărbătorile de iarnă reprezintă una dintre cele mai solicitante perioade ale anului. Pregătirile, curăţenia, cumpărăturile, nopţile nedormite, petrecerile, mesele copioase, stropite cu alcool... pun la grea incercare rezistenţa organismului. Indiferent că ne-am petrecut Sărbătorile acasă sau la munte, trebuie să recunoaştem că ne-am cam ieşit din ritm. De aceea, in primele zile din ianuarie ne mobilizăm cu greu pentru a ne relua activităţile.

Sărbătorile de iarnă reprezintă una dintre cele mai solicitante perioade ale anului. Pregătirile, curăţenia, cumpărăturile, nopţile nedormite, petrecerile, mesele copioase, stropite cu alcool... pun la grea incercare rezistenţa organismului. De aceea nu trebuie să ne mirăm că ne simţim epuizaţi in primele zile ale noului an şi, colac peste pupăză, mai avem de dus şi povara cătorva kilograme acumulate in această perioadă.

Indiferent că ne-am petrecut Sărbătorile acasă sau la munte, trebuie să recunoaştem că ne-am cam ieşit din ritm. De aceea, in primele zile din ianuarie ne mobilizăm cu greu pentru a ne relua activităţile.

Motive de stres

Mulţi dintre noi intămpină probleme la locul de muncă. Nu ne putem concentra, nu suntem atenţi, găndul ne zboară tot la vacanţă. Iar pe lăngă activităţile de la serviciu, acasă ne aşteaptă alte sarcini. Trebuie să punem casa la punct după atătea petreceri, să facem curat după ce ne despărţim de bradul de Crăciun, să desfacem valizele dacă am fost plecaţi in concediu. La toate acestea se mai adaugă un motiv de stres: cadourile, cumpărăturile ne-au cam golit buzunarele, iar pănă la următorul salariu suntem nevoiţi să facem faţă problemelor financiare.

Cum putem trece mai uşor peste această perioadă? Pentru a păşi cu dreptul in noul an, psihologul Ştefania Niţă de la Centrul de Psihologie de Acţiune şi Psihoterapie ne oferă căteva sugestii. "Este bine să ne reluăm munca treptat. Să facem căt simţim că putem să ducem in prima perioadă după zilele libere de Sărbători. Să incercăm pe căt posibil să respectăm programul de lucru, să nu cădem din prima zi in păcatul de a sta la birou după orele de program", ne propune specialistul nostru.

Perioadă de acomodare

In primele două săptămăni ale anului avem realmente nevoie de acomodare. Pe de o parte, ne găndim că a mai trecut un an din viaţa noastră. Este un moment de bilanţ, cănd trecem in revistă succesele, situaţiile dificile, insuccesele sau momentele cănd nu am găsit cea mai bună soluţie. Pe de altă parte, avem nevoie de readaptare la serviciu. In concediul de Sărbători ne-am detensionat şi ne-am ieşit rapid din ritmul de zi cu zi. In momentul in care ne intoarcem la serviciu avem senzaţia de buimăceală, dar şi tendinţa de a respinge sarcinile. Acestea vin din regretul că trebuie să o luăm din nou de la capăt. Important este ca disconfortul din primele zile de muncă să nu se prelungească. Pentru a nu se ajunge aici, este bine să nu ne suprasolicităm. Să ne acordăm momente de relaxare alături de familie sau de prieteni.

Odihna este foarte importantă. Trebuie să respectăm cu sfinţenie cele opt ore de somn necesare refacerii organismului. Nimic nu se compară cu un somn odihnitor pentru a recupera nopţile pierdute. Pentru a dormi ca nişte prunci este bine să nu măncăm la ore tărzii, să facem o baie relaxantă inainte de a ne aşeza in pat, să bem un ceai călduţ şi să nu adormim cu televizorul deschis.

Strategie contra kilogramelor

Pofticioşii care s-au infruptat din toate bunătăţile pot constata că incep anul cu două-trei kilograme in plus. Insă nu este cazul să disperăm. Avem nevoie doar de puţină voinţă pentru a reveni la silueta dinaintea Crăciunului. Strategia contra kilogramelor se realizează in trei paşi: adoptarea unei diete sănătoase, practicarea unei activităţi fizice şi aplicarea unor metode de remodelare corporală.

Există mai multe metode de remodelare corporală: impachetări cu diverse produse cosmetice (acestea se pot realiza şi acasă), electrostimulare, terapia cu raze infraroşii. Efectele acestor metode sunt spectaculoase: reduc ţesutul adipos şi celulita, tonifică musculatura, conferă elasticitate pielii. Pe lăngă aceste efecte locale, terapiile de remodelare corporală acţionează asupra proceselor interne ale organismului: detoxifierea şi accelerarea metabolismului. Aceste procese favorizează pierderea kilogramelor.Â

Dieta

La răndul lor, nutriţioniştii ne sfătuiesc să nu facem o tragedie din faptul că ne-am ingrăşat de Sărbători, ci să acţionăm căt mai rapid. Prin a acţiona rapid nu trebuie insă să inţelegem o dietă drastică, o dietă cu căt mai puţine calorii. Greşesc amarnic cei care apelează la asemenea diete. Sunt la fel de rele pentru sănătatea noastră ca şi excesul de alimente. O dietă bazată exclusiv pe legume şi fructe crude şi scăderea aportului caloric zilnic sub 600 de calorii ne pun in pericol sănătatea. Iar atunci cănd vom reveni la alimentaţia normală, vom mănca mai mult şi ne vom ingrăşa la loc. Infometarea, eliminarea completă a grăsimilor şi proteinelor de origine animală nu fac deloc bine, mai ales acum, iarna, cănd organismul este suprasolicitat in efortul de adaptare la temperaturile scăzute.

Ce-i de făcut atunci? "Cei care vor să slăbească după Sărbători ar trebui să adopte o dietă cu multe fructe şi legume, cu multe lichide. Mai reducem din numărul de calorii, insă dieta trebuie să fie completă. Este bine să-i furnizăm organismului din toate căte puţin. Se ştie că postul are efect de detoxifiere a organismului. De aceea, după perioada Sărbătorilor aş recomanda o zi de post, o zi in care alimentele de origine animală să fie evitate. După această zi ne putem intoarce la aceste alimente. Chiar dacă vrem să scăpăm de kilogramele in plus, avem nevoie şi de proteine şi grăsimi de origine animală. După Sărbători insă, proteinele şi grăsimile animale ar trebui să provină dintr-o carne mai uşoară - peşte, pui, curcan", ne sfătuieşte prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Carnea de peşte, pui, curcan - aşa-numita carne albă - conţine mai multe proteine şi mai puţine grăsimi, adică exact ceea ce ne trebuie după ce ne-am ospătat cu "de-ale porcului". Şi tot in avantajul nostru sunt şi caloriile, mai puţine in carnea de peşte, de pui sau curcan decăt in carnea de porc.

Eşalonarea alimentelor pe parcursul zilei este foarte importantă in lupta cu kilogramele acumulate intre Crăciun şi Revelion. Fructele trebuie consumate intre mese, la fel şi legumele. O salată de legume este mult mai sănătoasă dacă o măncăm cu o jumătate de oră inainte de masă decăt dacă o adăugăm fripturii, ne spune specialistul nostru. Asocierea carbohidraţilor (salata de legume) cu proteinele (friptura) duce la neplăcutele balonări, deoarece in loc să fie asimilaţi, carbohidraţii intră in fermentaţie.

Tulburări digestive

Kilogramele in plus sunt doar una dintre problemele care ne dau bătăi de cap după Sărbători. Abuzul de alimente grase poate provoca tulburări la nivelul ficatului sau al vezicii biliare. In acest caz, prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne recomandă un regim de detoxifiere, bazat pe fructele şi legumele pe care le avem la indemănă in acest sezon - citrice, mere, ananas, kiwi, varză, morcovi, sfeclă roşie, salată verde. Fibrele alimentare pe care le conţin fructele şi legumele asigură detoxifierea tubului digestiv, a colonului, distrugănd flora de putrefacţie generată de alimentele grele. De asemenea, fibrele alimentare interferează cu metabolismul grăsimilor şi scad nivelul colesterolului in sănge.

MIŞCARE. Fie că mergem la sala de fitness, fie că practicăm inot, jogging sau pur şi simplu mergem pe jos, e timpul să reluăm activitatea fizică preferată. Cu căt mai repede, cu atăt mai bine! Totuşi, nu este indicat să incepem in forţă. Pentru a ajunge la forma in care eram inainte de Sărbători, avem nevoie de căteva zile pe parcursul cărora organismul să se adapteze la efort fizic. Este bine să incepem cu căteva exerciţii de gimnastică acasă sau cu 15-20 de minute de mers pe bicicleta de cameră. Apoi o plimbare in parc este excelentă pentru a ne revigora.

Â

ANTIDEPRESIV. Potrivit unui studiu apărut in Archives of Internal Medicine, mişcarea ne ajută să facem faţă stresului după Sărbători şi să depăşim starea de amorţeală pe care o resimţim la inceput de an. Ea acţionează ca un antidepresiv natural. Explicaţia: activitatea fizică generează la nivelul creierului secreţia de endorfine, substanţe care echilibrează starea psihică şi ne redau pofta de viaţă.

SUCURI NATURALE. Sucurile proaspete de mere, portocale, lămăi, grepfrut, morcovi, sfeclă roşie ne potolesc setea, distrug microflora intestinală care se acumulează atunci cănd abuzăm de alimente grase, sărate, de afumături şi contribuie la arderea grăsimilor. Sucurile din fructe şi legume au efect detoxifiant puternic, datorită conţinutului ridicat de apă. Fructele şi legumele conţin intre 80% şi 90% apă. Două-trei pahare cu suc de mere sau de citrice fac adevărate minuni, după ce ne-am intoxicat organismul cu atăta carne. "Sucurile se beau intre mese, diluate cu puţină apă plată. Persoanele care au hiperaciditate gastrică trebuie să manifeste precauţie in consumul de sucuri proaspete", precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. Sucurile din fructe şi legume proaspete nu pot fi inlocuite in nici un caz cu cele din comerţ, pe eticheta cărora scrie "suc natural". Acestea nu mai păstrează vitaminele din fructe, pot conţine insă conservanţi artificiali dăunători şi doze mari de vitamina C artificială.

POTASIU. Alimentele sărate, afumăturile au făcut deliciul meselor de sărbătoare. Insă sodiul din aceste alimente favorizează apariţia edemelor (retenţia de apă in ţesuturi), in special in cazul persoanelor care au probleme cu inima. Excesul de sodiu atrage după sine carenţele de potasiu. Acest mineral este implicat in reglarea tensiunii arteriale şi in funcţionarea sistemului nervos. Pentru a evita carenţele de potasiu, prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne recomandă să măncăm căt mai multe fructe şi legume bogate in potasiu: fistic (1.050 mg potasiu/ 100 g), stafide (1.000 mg), prune uscate (950 mg), nuci (700 mg), usturoi (600 mg), banane (400 mg), salată verde (360 mg), ciuperci (320 mg), cartofi (320 mg), kiwi (300 mg), mere (150 mg), pere (150 mg). Potasiul din aceste legume şi fructe contribuie la menţinerea echilibrului apei in organism şi la indepărtarea excesului de sodiu.

Alimente de origine animală

Produsul (100 g):

Cărnaţi: 374 Calorii

Leberwurst: 349 Calorii

Carne de porc: 340 Calorii

Muşchi ţigănesc: 333 Calorii

Tobă: 200 Calorii

Carne de curcan: 179 Calorii

Carne de pui: 177 Calorii

Hering: 167 Calorii

Crap: 104 Calorii

Cod: 87 Calorii

Alimente de origine vegetală

Produsul (100 g):

Portocale: 47 Calorii

Kiwi:47 Calorii

Morcovi:45 Calorii

Sfeclă roşie: 43 Calorii

Mandarine: 40 Calorii

Ciuperci: 35 Calorii

Varză: 33 Calorii

Salată verde: 32 Calorii

Grepfrut: 30 Calorii

Lămăi: 30 Calorii

Â

Sfatul medicului

Pentru a reveni la forma de dinainte de Sărbători nu trebuie neglijat nici aportul de lichide: 1,5-2 litri zi. Necesarul de lichide poate fi asigurat din apă plată, dar şi din sucuri naturale sau ceaiuri cu proprietăţi diuretice (ceai verde, soc, măceşe). Ceaiul verde este nelipsit din regimul persoanelor care vor să slăbească după Sărbători. Taninurile care se găsesc in frunzele de ceai verde favorizează eliminarea toxinelor şi arderea kilogramelor in plus. "Şi o ceaşcă de cafea fără zahăr pe zi măreşte producţia de energie şi stimulează arderea caloriilor din grăsimi. Ceea ce inseamnă că ne putem baza pe ajutorul cafelei in menţinerea greutăţii", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

×