x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Incendiu la fund

Incendiu la fund

21 Apr 2005   •   00:00

Romanii au fabricat totdeauna zicale frumoase si inspirate. De regula, ele sunt bazate pe adevaruri de netagaduit. Un proverb care insa nu prea reflecta adevarul este acela care zice despre un om asa: "E nesimtit, il doare-n fund".

  • de FLORIN CONDURATEANU
  • PULSUL MEDICINEI

  • Sa nu te loveasca insa necazul sa ai dureri in fund, ele inseamna chinuri grele, durerea in fund e crunta. Tot mai multi se vaita ca hemoroizii le aduc mari necazuri. Ei se vaita: "Mi-a luat foc fundul". Se zice cu temei ca hemoroizii sunt un fel de varice la anus. Ei pot fi interni si externi. O vena se umfla si adesea se sparge producand pierderi de sange. Conferentiar doctor Nicolae Iordache, sef de sectie chirurgie la Spitalul de urgenta "Sf. Ioan", spune ca, pana a ajunge la solutia chirurgicala, hemoroizii trebuie sa fie tratati conservator. E important sa se schimbe alimentatia, condimentele e bine sa fie evitate, caci ele irita hemoroizii.

    Omul cu hemoroizi trebuie sa aiba grija ca scaunul sa-i fie de consistenta, nu prea tare pentru a nu-si rani hemoroizii. Reglarea scaunului si evitarea constipatiei se fac incluzand in meniu cat mai multe alimente cu fibre, legume crude, varza, conopida etc., dar si fructe, fibrele nedigerabile regleaza scaunul. De asemenea, trebuie abandonat sedentarismul. Cei care sufera de hemoroizi sunt obligati sa apeleze la o igiena riguroasa dupa scaun, sa foloseasca mai rar hartia, preferand spalatul. Cand hemoroizii produc neplaceri, se poate trece la o interventie miniinvaziva, se leaga hemoroizii cu ajutorul endoscopului. Modern se foloseste si un aparat introdus in anus, in aparat exista un traductor de tip doppler care evidentiaza artera ce a generat hemoroizii si chirurgul leaga acest vas. Cand hemoroizii sunt mari si iesiti din anus, se procedeaza si la chirurgie clasica. Reaparitia dupa operatie a altor hemoroizi este un semn ca nu au fost interceptate de catre chirurg toate pachetele hemoroidale, unele case au ramas pe loc. Hemoroizii pot fi si semnul unor tumori. Dupa cum, hemoroizii pot aparea in cazurile de ciroza hepatica.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă hemoroizii