x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Începeţi un exerciţiu fizic regulat

Începeţi un exerciţiu fizic regulat

24 Mar 2012   •   21:00
Începeţi un exerciţiu fizic regulat

In medie, fumatorii au o greutate cu 2,75 pana la 5 kilograme mai mica decat nefumatorii, dar refac aceasta diferenta dupa ce renunta la fumat.
10 pana la 15 la suta dintre femeile care renunta la fumat cresc in greutate cu mai mult de 13 kilograme. Aceasta deoarece nicotina inhiba foamea, eliminand astfel gustarile dintre mese. Renuntarea la nicotina anuleaza efectul de scadere a greutatii mai mult dupa abstinenta.

Cercetatorii au aratat ca este prea dificil sa tineti dieta si sa renuntati la fumat in acelasi timp, dar puteti face exercitii fizice. Femeile care fumau 10 sau mai multe tigari zilnic si au intrat intr-un program de abandonare a fumatului, care implica 50 de minute de exercitii fizice de trei ori pe saptamana, au luat mai putin in greutate si au avut sanse mai mari sa nu reia fumatul, comparativ cu femeile care nu au facut miscare. Chiar daca luati in greutate, ar trebui sa cresteti cu mai mult de 4,5 kilograme pentru a anula beneficiile pentru sanatate aduse de abandonarea fumatului.

Eliminati poftele
Daca mancati mai mult pentru a suplini absenta fumatului, greutatea dumneavoastra va fi greu de controlat. Iata cum puteti face fata poftei de a fuma ­ in timpul si dupa tratament.

Schimbati rutina
Anumite lucruri va pot face sa doriti o tigara intreaga zi, iar femeile pot fi mai predispuse la asta decat barbatii. Cele mai obisnuite ispite sunt mirosul de fum de tigara si bautul cafelei. Dar exista mai multe astfel de situatii, la care este posibil sa nu va ganditi, cum ar fi o discutie la telefon, umplerea unui pahar cu vin sau relaxarea dupa serviciu. Solutia: schimbati rutina pentru a evita nevoia de a fuma. Beti ceai in locul cafelei, folositi transportul public pentru a merge la serviciu, daca puteti, si vizitati o prietena nefumatoare, in loc sa discutati la telefon. Iesiti la o plimbare cand simtiti ca se apropie dorinta de a fuma si tineti la indemana dulciuri usoare si acadele. Daca este posibil, ar fi util sa va luati o vacanta in saptamana in care opriti fumatul.

Evitati barurile si alcoolul
Pana cand invatati sa faceti fata imagililor si mirosurilor care va trezesc pofta de a fuma, stati departe de localuri, baruri si alcool. Oricand este posibil, stati departe de persoanele care fumeaza.

Respirati adanc
Inspirati adanc cand simtiti nevoia puternica de a fuma. Va va relaxa si va va ajuta sa faceti fata dorintei

Oferiti-va un masaj de 5 minute
Un studiu efectuat de Universitatea din Miami a descoperit ca masajul mainii, timp de doua minute, elimina pofta de fumat, reduce anxietatea si amelioreaza dispozitia. Incercati aceste miscari.
Ciupiti-va urechea la de varf spre lob
Trageti usor de lobul urechii
Folositi-va degetul mare pentru a va masa palma cu miscari circulare
Folositi degetul mare si aratatorul pentru a masa fiecare deget de la baza la varf

×