x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Infasarea sugarului, o greseala

Infasarea sugarului, o greseala

07 Apr 2005   •   00:00

Reluam subiectul "artroza soldului", numita coxartroza de medicina. Surprinzator, boala a fost botezata coxartroza de un arab, acum o mie de ani.

  • de FLORIN CONDURATEANU
  • PULSUL MEDICINEI

  • Profesorul Andrei Firica, presedintele Societatii Romane de Ortopedie si seful Clinicii de ortopedie de la Spitalul Colentina, reaminteste ca, atunci cand capul femurului si cupa din bazin, care il primeste, nu mai sunt perfect netede, apare frecarea os pe os, dupa ce s-a distrus cartilajul si durerile coxartrozei il chinuiesc pe om, solutia finala fiind proteza de articulatie a soldului. E de mentionat ca batranetea, trecerea anilor nu provoaca artroza soldului. Coxartroza apare ca urmare a unor accidente, fie de masina, fie prin caderile de la inaltime si bazinul este principala victima a traumatismului. In fractura de bazin rar operatia poate reface perfect netezimea femurului si a cupei din bazin, asa ca e bine ca de la inceput sa fie plantata si o proteza de sold, pentru a evita operatia de mai tarziu. Alta cauza de instalare a artrozei de sold este asa-zisa displazie, unii copii se nasc cu o defectiune a acestei articulatii, capul femurului nu calca perfect in cupa din bazin. Aceasta malformatie trebuie descoperita cat mai devreme, cat mai curand dupa nastere, caci diformitatea se poate corecta fara sa se ajunga la operatie.

    Infasarea cu picioarele stranse e contraindicata, fiindca duce la luxatia de sold. De altfel, la popoarele care-si poarta copiii mici in spate, cu piciorusele departate, nici nu exista luxatia de sold congenitala. Pana la varsta de 4-7 ani se poate face o manevra de readucere a capului femural in pozitia corecta, fara interventie chirurgicala, dar dupa aceasta varsta numai operatia este salvatoare. Alta cauza este alcoolismul, care distruge reteaua vasculara, osul nehranit face infarct si apare necroza de cap femural, iar apoi coxartroza. La artroza de sold sunt expusi si cei care fac un tratament lung cu cortizon. Nu este de neglijat nici zestrea genetica, unii mostenesc o subrezenie a articulatiilor si a sistemului osos.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă