x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Info Viata Sanatoasa 1 septembrie

Info Viata Sanatoasa 1 septembrie

de Jurnalul National    |    01 Sep 2007   •   00:00

Fumatul poate antrena modificări ireversibile in activitatea unor gene din organism.

CANCER. Fumatul poate antrena modificări ireversibile in activitatea unor gene din organism. Acest fapt ar putea explica de ce foştii fumători prezintă mai multe riscuri de a se imbolnăvi de cancer pulmonar faţă de persoanele care nu au fumat niciodată. Anumite gene care joacă un rol important in repararea ADN-ului celulelor sunt afectate permanent de fumat. De asemenea, fumatul blochează activitatea genelor care contribuie la combaterea dezvoltării cancerului pulmonar.

INOVAŢIE. O periuţă de dinţi ultratehnologizată, care este echipată cu un dispozitiv asemănător GPS-ului, a fost lansată in Marea Britanie. Compania producătoare a precizat că, in timpul curăţării dinţilor, periuţa transmite informaţii către un miniecran LCD, arătăndu-i utilizatorului unde ar trebui să cureţe mai bine. In acelaşi timp, periuţa il informează pe cel care o foloseşte căt timp trebuie să-şi cureţe dinţii şi dacă face acest lucru prea uşor sau cu prea multă forţă.

EVALUARE. Doar un sfert dintre medicii de familie au raportat consultaţiile acordate in iulie prin programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS. Unii nu au raportat activitatea pe luna iulie pentru că au fost in concediu, iar alţii, avănd prea puţini pacienţi, au cerut aprobare să raporteze o singură dată, in septembrie, pentru lunile iulie şi august. Pentru serviciile din cadrul programului de evaluare a sănătăţii pe luna iulie, CNAS a plătit peste 8,4 milioane de lei medicilor de familie şi aproape 5,6 milioane de lei laboratoarelor de analize.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă