x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Iniţiative la Ministerul Sănătăţii

Iniţiative la Ministerul Sănătăţii

05 Ian 2010   •   00:00

Mecanismul de tip clawback, prin care producătorii de medicamente care desfac produse în România contribuie la finanţarea sistemului cu 5%-11% din veniturile obţinute, va fi implementat şi în România. În urma acestei măsuri, Ministerul Sănătăţii estimează că vor fi colectate anual 600 de milioane de lei.

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a declarat într-o conferinţă de presă că implementarea mecanismului de tip clawback este necesară pentru deblocarea situaţiei financiare din sistemul sanitar.

"Grila de contribuţie va fi progresivă şi va duce la scăderea efortului financiar public pe măsura creşterii volumelor de medicamente achiziţionate. În acelaşi timp, existenţa unor fonduri suplimentare cumulat cu eficientizarea consumului de medicamente va conduce la îmbunătăţirea actului medical. Este estimată o colectă de aproximativ 600 milioane de lei anual din sistemul de clawback", a arătat Attila Cseke.

Acesta a adăugat că, prin implementarea sistemului de clawback, resursele financiare aflate la dispoziţia sistemului public de sănătate vor creşte, iar numărul pacienţilor care vor beneficia de serviciile publice de asigurare a sănătăţii va spori.
Totodată, mecanismul va permite realizarea unui flux de lichidităţi necesar plăţii facturilor, de care vor beneficia inclusiv producătorii, a mai spus Attila Cseke.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă