x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Institutul de Boli Digestive şi Transplant Hepatic Fundeni

Institutul de Boli Digestive şi Transplant Hepatic Fundeni

de Magda Marincovici    |    16 Iul 2009   •   00:00
Institutul de Boli Digestive şi Transplant Hepatic Fundeni
Sursa foto: Gabi Boholţ/Jurnalul Naţional

În premieră, în ţara noastră s-a înfiinţat Institutul de Boli Digestive şi Transplant Hepatic Fundeni. Iniţiativa acestui institut aparţine profesorului doctor Irinel Popescu.



Jurnalul Naţional: Ce reprezintă înfiinţarea acestui institut?

Irinel Popescu: Înfiinţarea Institutului de Boli Digestive şi Transplant Hepatic Fundeni reprezintă un moment important în evoluţia specialităţilor pe care le va cuprinde: gastroenterologia şi hepatologia, oncologia digestivă, chirurgia generală, chirurgia oncologică digestivă şi, desigur, nu în ultimul rând, transplantul hepatic.

De altfel, dincolo de aceste specialităţi, cred că mai important este modul în care vor fi priviţi şi trataţi bolnavii cu afecţiuni digestive. În prezent, este din ce în ce mai greu de făcut o separare a componentei medicale a diagnosticului şi tratamentului de cea chirurgicală.

Ce posibilităţi suplimentare va oferi pacienţilor?  

În institutul nou-creat vor exista posibilităţi de diagnostic şi tratament integrat pentru mai multe tipuri de afecţiuni, dintre care cele principale vor fi:

- Cancerele digestive: în afara celor hepatice, cancere de esofag, stomac, intestin subţire şi gros, pancreas, căi biliare

- Afecţiunile hepatice cronice, ciroze, boli autoimune, tumori benigne şi maligne etc.

- Insuficienţa hepatică acută, pentru care dorim să înfiinţăm o unitate de terapie intensivă specială.

În afara acestora, vor fi însă diagnosticate şi tratate multe alte afecţiuni, cum ar fi: bolile inflamatorii intestinale, pancreatita cronică, afecţiunile benigne ale căilor biliare, rectocolita ulcerohemoragică, polipoza rectocolonică etc. Institutul va dispune de întreaga gamă a procedeelor de diagnostic şi tratament în aceste afecţiuni, ceea ce credem că va îmbunătăţi considerabil prognosticul bolnavilor.

Institutul îşi propune să dezvolte şi o serie de tehnici de avangardă cum ar fi dializa hepatică în insuficienţa hepatică acută, utilizarea capsulei în explorarea şi tratamentul afecţiunilor tubului digestiv, chirurgia robotică şi terapiile celulare (cu celule stem şi insule pancreatice).

Iniţiativa înfiinţării acestui institut vă aparţine. Aţi urmat un model?

Institutul de Boli Digestive şi Transplant Hepatic Fundeni ia fiinţă după cel de la Iaşi (Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie), care a constituit într-un fel modelul pe care l-am urmat, adăugând însă secţia de chirurgie şi programul de transplant hepatic, ceea ce oferă posibilitatea ca, aşa cum spuneam, bolnavii să beneficieze de o gamă completă de procedee diagnostice şi terapeutice.

Unde va funcţiona?

Noul Institut va funcţiona tot în incinta Institutului Clinic Fundeni cu care, de altfel, vom colabora foarte strâns, după modelul Institutului de Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu.

Ce loc va ocupa transplantul hepatic în noul institut?

De fapt, înfiinţarea institutului reprezintă, în acelaşi timp, şi o recunoaştere a importanţei şi rezultatelor obţinute în programul de transplant hepatic, unde ne pregătim să aniversăm în curând 200 de operaţii. Sub aspectul modelului, l-am urmat pe cel al Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, unde funcţionează probabil cel mai complex program de transplant renal din ţara noastră.  

Sunteţi un promotor al cercetării în medicină. Ce loc va ocupa această componentă în activitatea institutului?

Însăşi denumirea de institut implică obligatoriu şi o componentă de cercetare. Din acest punct de vedere, rezultatele obţinute până în prezent de Centrul de Gastroenterologie şi Hepatologie, Centrul de ATI, Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic, toate fiind componente ale noului institut, constituie un punct de plecare de la care se poate construi în continuare. În toate aceste centre există numeroase proiecte de cercetare clinică şi fundamentală aflate în curs de desfăşurare şi ale căror rezultate vor contribui, fără îndoială, la progresul medicinei româneşti.

×