x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Insulina la purtator

Insulina la purtator

04 Mai 2006   •   00:00

Diabetul insulino-dependent este un calvar. Mai cu seama pentru copii si femeile care isi doresc sa devina mame. Diabetul apare din cauza unor disfunctii ale pancreasului, care nu este capabil sa produca insulina necesara organismului. Pentru a controla cantitatea de zahar din sange (glicemie), persoanele diabetice trebuie sa-si injecteze periodic insulina si sa verifice frecvent variatiile glicemiei. Ei bine, acesti pacienti pot scapa de chinul injectiilor zilnice cu insulina daca folosesc un dispozitiv performant numit pompa de insulina. Aparatul este insa destinat cu precadere copiilor diabetici, gravidelor cu diabet si pacientilor cu diabet greu controlabil prin tratamentul conventional.

Pompa de insulina imita intocmai functia pancreasului, eliberand in permanenta mici cantitati de insulina. Pacientul nu mai este nevoit sa isi faca injectii, dar trebuie in continuare sa-si verifice singur glicemia tot de patru-cinci ori pe zi. In functie de nivelul acesteia, pacientul poate manevra pompa, astfel incat sa ajusteze ritmul de administrare a insulinei. Toate acestea permit un control mai eficient al diabetului decat in cazul tratamentului injectabil cu insulina. In plus, pompa de insulina imbunatateste considerabil calitatea vietii pacientilor si intarzie aparitia complicatiilor diabetice.

Program national

Profesor doctor Radu Lichiardopol, de la Institutul de Diabet si Boli de Nutritie "N. Paulescu", spune ca pompele de insulina sunt disponibile si in tara noastra. Ba mai mult, potrivit profesorului, exista un program in derulare pentru pompele de insulina. In cadrul acestui program sunt inclusi numai pacienti pana in 30 de ani, copii, adolescenti, femei insarcinate, care beneficiaza gratuit de pompe de insulina. Costurile dispozitivelor si consumabilelor pentru acestea sunt suportate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

APARAT. Pompa de insulina este formata dintr-un mic dispozitiv din care porneste un tubusor foarte subtire ce se implanteaza sub piele, de obicei la nivelul abdomenului, astfel ncAt insulina sa ajunga n organism. Aparatul este de marimea unui telefon mobil si chiar poate fi purtat ca acesta, atasat la curea sau la buzunar.
COSTISITOARE. In functie de indicatiile medicului diabetolog, pacientii pot opta pentru implantarea unei pompe de insulina. Trebuie stiut nsa ca un astfel de dispozitiv costa peste 3.000 de euro, iar pretul consumabilelor pentru o luna ajunge la 100 de euro, precizeaza prof. dr. Lichiardopol. In functie de model, pompele de insulina au o durata de valabilitate cuprinsa ntre doi si cinci ani. Din cauza costurilor foarte ridicate, aceste dispozitive sunt nsa inaccesibile majoritatii pacientilor, mai ales celor din tara noastra. In Statele Unite, de exemplu, 25% dintre diabetici beneficiaza de pompe de insulina, n timp ce n Uniunea Europeana doar 5% dintre persoanele cu diabet utilizeaza astfel de dispozitive.

×
Subiecte în articol: insulina sanatatea noastra