x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Intestinul in pericol

Intestinul in pericol

01 Mar 2004   •   00:00

Isi face de cap o veritabila nebunie, tot mai des auzi oameni care au fost diagnosticati cu cancer la colon.

Solutia este chirurgicala, este extirpata o bucata de intestin in zona tumorii si taietura merge acoperitor pe distanta mai lunga pentru a ajunge la tesutul sanatos, iar pentru impiedicarea metastazelor se indeparteaza si o serie de ganglioni. Succesul operatiei si cat mai lunga supravietuire depind de momentul in care se intervine chirurgical.

De aceea se intentioneaza punerea in lucrare a unei campanii de depistare precoce a acestui cancer rectocolonic. Riscul apare mai ales dupa 50 de ani si la femei, si la barbati. Riscul este inalt daca rudele de gradul I au de suferit de cancer recto-colonic. In general, riscul de imbolnavire de cancer al colonului este de 5%, daca insa o ruda de gradul I a avut cancer de colon, riscul urmasului sare de trei ori, la 15%, daca ruda a contractat cancerul inainte de 50 de ani, riscul urmasului de a face acelasi tip de cancer la colon este si mai mare. Daca in familie au existat si alte forme de cancer, deosebite de tipul colonic, riscul e tot marit din pricina asa-zisului cancer familial. In actiunile de depistare in scop profilactic sau de screening, cum se zice, se fac teste de hemoragii oculte, urmate eventual de colonoscopii la grupuri populationale. Pot fi descoperiti si eventualii polipi care se impune a fi indepartati cu endoscopul, fiindca ei degenereaza toti in cancer.

Desi nu s-a lamurit in totalitate mecanismul acestuia, se poate spune ca o serie de componente alimentare - grasimi, acizi biliari, colesterol etc. - sunt transformate de flora microbiana din colon in substante cancerigene. Imbolnavirea ii alege in special pe mancatorii de carne rosie si pe neamatorii de legume si fructe.
FLORIN CONDURATEANU

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă cancer