x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Intoxicaţiile cu ciuperci. Simptome și reguli de acordare a primului ajutor

Intoxicaţiile cu ciuperci. Simptome și reguli de acordare a primului ajutor

05 Iul 2018   •   11:43
Intoxicaţiile cu ciuperci. Simptome și reguli de acordare a primului ajutor

Intoxicaţiile se produc accidental prin consumarea ciupercilor recoltate din flora spontană şi sunt cauzate de necunoaşterea lor. Află detalii:

De asemenea, intoxicaţiile mai sunt cauzate de fenomenul de încrucişare cu spori între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare.

În această vară, în judetul Bistrița-Năsăud, cazurile de intoxicare pentru care s-a apelat serviciul de urgență au fost cu predilecție din zona Tărpiu, Posmuș, Sigmir, Arcalia, Căianu Mic, aflăm de la Viorel Grosu, corespondent Radio Antena Satelor.

De cele mai multe ori, cei intoxicați au declarat că au cules și gustat/mâncat Pălăria Șarpelui (Macrolepiota procera).

Nu există semne sigure de identificare a ciupercilor, bazate pe aspect, loc de creştere, miros sau pe faptul că animalele se hrănesc cu ele (uneori şi acestea le mănâncă accidental şi prezintă aceleaşi simptome grave).

Pe de altă parte, pot fi atacate de melci, viermi sau alte insecte, fără ca acest lucru să arate că sunt toxice.

De asemenea, există specii de ciuperci necomestibile care îşi schimbă într-o oarecare măsură aspectul, devenind asemănătoare cu unele specii comestibile.

Foarte important: nu există nici un test care să permită recunoaşterea imediată a unei specii toxice de ciuperci. Semnele intoxicaţiei cu ciuperci pot apărea de la câteva minute de la consum până la 3-6 ore sau chiar mai mult. Gravitatea intoxicaţiei depinde de specia de ciuperci ingerate, de cantitatea consumată şi de vârsta consumatorilor. Copiii, vârstnicii şi bolnavii cronic sunt mult mai sensibili.

Manifestările apar chiar şi la consumul unor cantităţi mici sau doar a sosului în care acestea au fost preparate, astfel că uneori o singură ciupercă este de ajuns pentru a contamina mâncarea.

Semnele intoxicaţiei se manifestă prin: 

- greaţă, vărsături dureri abdominale scaune cu sânge şi mucozităţisete, uscăciunea gurii sau salivaţie abundentă transpiraţie slăbiciune generală, ameţeli creşterea frecvenţei respiratiei şi a pulsuluiscăderea tensiunii arterialecreşterea temperaturii corpului tulburări de vederefurnicături ale extremităţilor.

În cazul intoxicaţiilor grave pot apărea: ....................

Citește mai departe despre alte semne ale intoxicației cu ciuperci și regulile de prim-ajutor

×