x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei IRM pentru claustrofobi

IRM pentru claustrofobi

de Magda Marincovici    |    10 Dec 2007   •   00:00
IRM pentru claustrofobi
Sursa foto: Tomas Hajek/

Imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM) clasică este mai puţin accesibilă persoanelor corpolente şi celor claustrofobe. Pentru acestea a fost conceput un nou tip de IRM, fără tunel.


Imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM) clasică este mai puţin accesibilă persoanelor corpolente şi celor claustrofobe. Pentru acestea a fost conceput un nou tip de IRM, fără tunel.


Cilindrul sau "tunelul" IRM-ului tradiţional este adesea o teroare pentru copii, care nu reuşesc să stea nemişcaţi in timpul examinării. De aceea, se recurge la anestezie generală. Teroare inseamnă şi pentru persoanele supraponderale sau obeze, dar mai ales pentru cele claustrofobe. In special acestor categorii de pacienţi li se adresează un tip nou de IRM deschis, de diferite dimensiuni, fără tunel. IRM-ul de ultimă generaţie este, evident, mai scump decăt cel tradiţional. Noul tip de IRM oferă imagini de calitate, comparabile celor oferite de aparatul clasic.


AVANTAJE. Aparatul este adaptabil la dimensiunile micuţilor pacienţi, care au posibilitatea de a fi in permanent contact cu părinţii. Copii pot fi examinaţi, dar in acelaşi timp să-şi ţină părinţii de mănă. Potrivit specialiştilor, acest IRM de ultimă generaţie revoluţionează imagistica, in sensul că realizează imagini dinamice, in mişcare. Astfel, el permite intervenţii asupra pacientului chiar in timpul examinării de tipul biopsiilor osoase, mamare etc. sau de tip terapeutic (infiltraţii). Noul tip de IRM este performant, dar incă foarte rar.


In Romănia, există căteva asemenea aparate, puţine la număr şi doar in clinici private. In unele definiţii privitoare la IRM se spune că in cazul investigaţiilor medicale folosind IRM-ul corpul pacientului este aşezat pe o masă orizontală de-a lungul unui cămp magnetic foarte puternic (Bo), iar cu ajutorul unor bobine se aplică un alt cămp de radiofrecvenţă (RF), care ulterior (imediat după trecerea prin corp) este inregistrat. Cu ajutorul acestei analize se obţin informaţii despre diferitele structuri ale corpului studiat. Astfel se poate face evaluarea unor afecţiuni "ascunse", care nu pot fi depistate prin alte tehnici medicale.


×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă