x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei La masă cu frîna trasă

La masă cu frîna trasă

de Florin Condurateanu    |    25 Apr 2008   •   00:00

Se gîndeşte cu pofte nebune românul la zilele de sărbătoare, cînd se întind mese bogate, răspîndind arome îmbietoare, cînd vinul rece s-a îmbrăcat în aburi pe carafa din mijlocul sufrageriei, cînd cozonacii se înfoaie, alungînd toate frînele din lume. Aşa este masa de sărbători, este o bucurie, este o curăţenie a gîndului, este o apropiere a sufletelor.

Se gîndeşte cu pofte nebune românul la zilele de sărbătoare, cînd se întind mese bogate, răspîndind arome îmbietoare, cînd vinul rece s-a îmbrăcat în aburi pe carafa din mijlocul sufrageriei, cînd cozonacii se înfoaie, alungînd toate frînele din lume. Aşa este masa de sărbători, este o bucurie, este o curăţenie a gîndului, este o apropiere a sufletelor. Dar masa de sărbători nu trebuie să însemne o apropiere de camera de gardă a spitalelor, fiindcă nu poţi să laşi turcii să se bată la gură şi să omori puricii pe burta aşa de plină încît e tare ca lemnul. Deci, mare atenţie la păstrarea măsurii atît de către omul sănătos tun, cît şi de către cel care se ştie cu diverse necazuri de sănătate.

 

 

În primul rînd, să se ştie că o serie de bucate de pe masa Sărbătorilor de Paşte sînt totuşi mîncăruri grele, care solicită din plin sistemul digestiv. Carnea de miel e o carne grea, se mai mănîncă şi porc, la rîndu-i un produs cu destulă grăsime şi care se digeră greu. Iar bunătatea de drob este făcută din organe care te pot împinge, ca şi carnea tînără de miel,

într-o criză de gută încît te doare un picior de-ţi sar ochii. În plus, mîncărurile care sînt bogate în grăsimi, cum se întîmplă de Paşte, prăjelile şi sosurile întîrzie evident golirea stomacului. Şi cînd aceste alimente grele lenevesc mai multe ore în stomac apare starea de disconfort a balonărilor, a arsurilor, a respiraţiei grele din pricina burţii umplute pînă la refuz. În atare condiţii, celor care suferă de reflux gastroesofagian le este sporită suferinţa. Sucurile gastrice şi mîncarea pornesc pe contrasens prin esofag pînă în gură, iar arsurile pîrjolesc pieptul, omul nu poate să stea la orizontală şi se plimbă noaptea fără să lipească geană de geană.

 

 

Curge şi băutura în zilele de sărbători şi trebuie ştiut că alcoolul tare biciuieşte gastritele şi atacă mucoasa stomacului, iar berea şi vinul relaxează sfincterele stomacului, încurcînd toate traseele de circulaţie în tubul digestiv. După o masă prea bogată în maioneze, prăjeli sau grăsimi, omul poate ajunge în dureri cumplite la terapie intensivă din pricina temutei pancreatite. Bolnavii de ficat trebuie să-şi ia gîndul de la alcool, fiindcă ei nu au voie nici măcar un deget de alcool pe fundul paharului. Iar cei care suferă de gastrite, de ulcere trebuie să ia tratament preventiv cu cîteva zile înainte. Cuvîntul de ordine al ospeţelor de sărbători este “Pune-ţi surdină pe înfulecatul fără noimă!”. 

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă