x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei La multi ani cu voie buna!

La multi ani cu voie buna!

27 Dec 2005   •   00:00
SANATATEA NOASTRA
Noaptea de Revelion este motiv de bucurie, de petrecere, dar si de speranta intr-un viitor mai bun, intr-o lume mai buna, in mai mult noroc. Iar de cele mai multe ori sperantele care se infirip in aceasta noapte magica se indeplinesc. Studiile arata ca multi dintre oamenii intrebati daca dorintele puse de Revelion s-au indeplinit raspund afirmativ.

Care este secretul ne dezvaluie psihologul Mirela Zivari, de la Psiho Consulting. "Din perspectiva psihologiei pozitiviste este vorba despre programarea neurolingvistica. Gandirea pozitiva presupune ca, atunci cand stabilesti ceea ce-ti doresti in termeni foarte clari si intr-un anumit interval de timp, «autoprofetia» se indeplineste. Este ca si cum ai lua o pastiluta miraculoasa si esti sigur ca problema se va rezolva. Este un fel de efect placebo."

Mai mult decat atat, dorintele puse la cumpana dintre ani au mai multe sanse de a se indeplini, fiindca le dam o valoare suplimentara. Momentul deosebit in care le stabilim ne face sa avem mai multa incredere in ceea ce ne dorim. In plus, este important sa ne facem planuri in viata, pentru ca, daca stim ce ne dorim, incepem sa gandim o schimbare. In momentul in care schimbarea incepe sa se contureze, nu mai exista cale de intoarcere. Este ca un bulgare de zapada, care se rostogoleste, se rostogoleste si nu il mai putem opri. "Si ajungem sa ni se indeplineasca respectiva dorinta nu pentru ca am fi depus un efort iesit din comun, ci pur si simplu ne-am conturat ideea si am continuat pe drumul respectiv", explica psihologul Mirela Zivari. Dar ea adauga ca important este sa ne stabilim corect intervalul de timp in care dorim sa se intample respectivul lucru. Nici prea devreme, pentru ca nu e timp sa se contureze bulgarele de zapada sau nu ninge suficient afara, dar nici prea tarziu, fiindca riscam sa nu mai avem destula energie sau motivatie si vine caldura si se topeste bulgarele de zapada. De aceea este bine ca dorintele noastre sa fie incadrate intr-un timp real.

Momentul bilantului


Fiecare sfarsit de an reprezinta si un moment al bilantului, cand e bine sa trecem in revista succesele, situatiile dificile, insuccesele sau momentele cand nu am gasit cea mai buna solutie. Toate acestea pentru a sti cum sa pasim in noul an. Ce inseamna sa ne analizam succesele? "A gasi punctele tari, realizarile la care ai ajuns si aportul tau personal. Pentru ca a avea o reusita presupune intotdeauna sa te regasesti in acel succes. Sa stii ca ai obtinut o anumita performanta utilizandu-ti preponderent unele calitati. Din pacate, noi uitam de cele mai multe ori cum am ajuns intr-un punct", spune psihologul.

Cheia succesului


De fiecare data cand o persoana spune "am pierdut tot, sunt ultimul om de pe pamant, nimic nu-mi merge bine", terapeutic vorbind, pentru psiholog este important sa gaseasca impreuna cu omul respectiv situatii de exceptie prin care a trecut. Situatii din care a reusit sa faca ceva. Sa descopere mecanismul ce a stat la baza succesului. Acesta constituie cheia ce o poate folosi si in alte situatii.

Dar de cele mai multe ori uitam etapele prin care am realizat un lucru si vedem numai produsul. Asta este o greseala a noastra, pentru ca ne concentram asupra finalului si nu mai retinem efortul depus si mai ales ce calitati anume am folosit pentru a avea succes: perspicacitatea, perseverenta, creativitatea, spontaneitatea, respectul fata de ceilalti oameni. De aceea este bine intotdeauna sa ne intrebam: "Cum de am reusit sa fac un anume lucru?". Iar daca raspundem corect la aceasta intrebare, avem sansa de a descoperi cheia succesului.

Autoterapie la cumpana dintre ani


Finalul anului poate fi un bun prilej pentru a ne reconcilia cu noi insine. Si chiar nu este greu. Trebuie doar sa punem in balanta ce a mers foarte bine, ce am reusit, ce a depins de noi si unde nu ne-am descurcat atat de bine. Dupa ce am cantarit, pasul urmator este bine sa cuprinda impartirea experientelor in trei cutii. Intr-una sa punem realizarile care au depins numai de noi, in alta pe cele care au depins de ceilalti si in a treia reusitele de conjunctura. Acelasi exercitiu este valabil si in cazul insucceselor. Pentru ca de multe ori ni se intampla ca un lucru sa nu iasa bine nu pentru ca noi am facut ceva gresit, ci pur si simplu se poate intampla sa fie o problema care nu tinea de interventia noastra. Putea sa depinda de altii. Si atunci sa nu interpretam ca esec o problema care nu a depins strict de noi. Potrivit psihologului Mirela Zivari, aceasta este de fapt autoterapia pe care ar trebui sa si-o faca fiecare la finalul anului.

SFATUL PSIHOLOGULUI


Psihologul Mirela Zivari ne propune opt trucuri pentru ca anul 2006 sa fie mai bun decat anul precedent.
1. Noteaza-ti calitatile personale
2. Gaseste-ti aliatii pentru noul an
3. Descopera-ti resursele, alimenteaza-le in permanenta, motiveaza-te
4. Fii mai vesel decat anul trecut, pentru ca starea de buna- dispozitie este benefica atat pentru sanatatea fizica, dar si psihica
5. Bucura-te de imaginea ta si acorda-ti mai mult timp pentru tine, gandeste-te la ce-ti doresti
6. Construieste-ti o relatie frumoasa, solida, bucura-te de partenerul tau
7. Nu lasa norocul sa te ocoleasca. Fii atent la ce se intampla in jurul tau pentru a nu pierde oportunitatile
8. Invata cate ceva din fiecare experienta pe care o traiesti

PETRECERE. Indiferent de ce ne rezerva viitorul, sa profitam de bucuria intampinarii Anului Nou alaturi de cei dragi. Cu primul sarut pe 2006, cu urari datatoare de sanatate si noroc si cu o cupa de sampanie a carei efervescenta sa fie dorita pentru anul ce vine

OPTIMISM. Sunt oameni care cred ca la finalul anului au mai imbatranit cu un an. Psihologul Mirela Zivari le spune acestora ca nu au mai imbatranit cu un an, ci au avut sansa sa mai traiasca un an si sa se bucure inca un an de infinitatea de experiente care ne inconjoara. "Sa privim anul ce a trecut ca si cum am mai castigat ceva, ni s-a mai dat posibilitatea sa facem o fapta buna, sa ne confruntam cu diverse lucruri, sa simtim ca le putem rezolva sau, dimpotriva, sa ne dam seama ca nu suntem pregatiti in unele situatii. Sa consideram ca nu am pierdut un an, ci ne aflam in fata unui nou inceput. Sa ne bucuram de viata si sa traim fiecare zi ca si cum ar fi ultima." Asta inseamna sa fim optimisti si sa privim cu intelepciune trecerea anilor.
×
Subiecte în articol: mirela zivari sanatatea noastra