x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Laserul vă scapă de ochelari

Laserul vă scapă de ochelari

de Steluta Indrei    |    14 Oct 2008   •   00:00

Ştiaţi că într-o jumătate de oră este posibil să scăpaţi de ochelari sau lentile de contact, fără durere şi fără bisturiu? Acest lucru este posibil datorită operaţiilor cu laser.



Ştiaţi că într-o jumătate de oră este posibil să scăpaţi de ochelari sau lentile de contact, fără durere şi fără bisturiu? Acest lucru este posibil datorită operaţiilor cu laser. Aceste intervenţii sunt adresate persoanelor cu vicii de refracţie: miopie, hipermetropie, astigmatism. În astfel de cazuri, razele laser remodelează corneea cu o precizie de ordinul micronilor. Un micron reprezintă a mia parte dintr-un milimetru. Corneea are o grosime medie de 530-550 de microni. Spre exemplu, în cazul miopiei, razele laser topesc aproximativ 10-14 microni pentru fiecare dioptrie a pacientului.

"Datorită preciziei şi siguranţei inegalabile a noilor aparate laser, chirurgia viciilor de refracţie cunoaşte un succes rapid în lumea întreagă", susţine medicul francez Yves Bokobza, chirurg oftalmolog la Hôpitaux de Paris, autorul cărţii "Vedere bună fără ochelari – Generaţia Laser".

Fără riscuri

Noile aparate laser emit aşa-numitele raze reci, care elimină riscul de arsură. Aceste raze permit şlefuirea unui strat microscopic de la suprafaţa corneei, corectând astfel viciile de refracţie. Pentru a reduce miopia, raza laser acţionează în centrul corneei. În cazul hipermetropiei şi astigmatismului, laserul acţionează la marginea corneei. Potrivit doctorului Yves Bokobza, acest tratament este nedureros şi lipsit de riscuri. Pentru anestezie sunt suficiente două picături de anestezic ce se pun în ochi. Apoi pacientul nu face decât să privească printr-un dispozitiv. Laserul Excimer, unul dintre aparatele utilizate în chirurgia refractivă, este echipat cu un sistem de control numit "eye tracker", ce urmăreşte mişcările reflexe ale ochiului. În cazul în care pacientul se mişcă prea mult, laserul se opreşte imediat.

Intervenţia nu necesită spitalizare, dar în ziua respectivă pacientul este bine să stea acasă, pentru că vede uşor în ceaţă, are senzaţia de corp străin în ochi sau îi lăcrimează ochii. Oricât de sâcâitoare sunt aceste simptome, important este ca pacientul să nu se frece la ochi. Medicul oftalmolog îi poate prescrie coliruri, antibiotice şi antiinflamatoare, ce se administrează circa trei săptămâni, cât durează cicatrizarea corneei.

CONTRAINDICAŢII. Nu pot fi operaţi cu laser pacienţii ale căror vicii de refracţie nu sunt stabilizate. Nici persoanele care suferă de keratocon nu pot fi operate, întrucât corneea lor se subţiază progresiv. Alte afecţiuni ce fac imposibilă intervenţia cu laser sunt infecţiile oculare, glaucomul, cataracta.

×
Subiecte în articol: laser oftalmologie