x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Lecţie de prietenie cu natura

Lecţie de prietenie cu natura

de Carmen Anghel    |    16 Iun 2012   •   21:00
Lecţie de prietenie cu natura

"Magazinul de plante" – cum am alintat noi farmacia cu produse naturale – se afla in capatul unei alei pline de flori, in partea de nord a orasului Constanta. Doamna Lidia Iurcu are o vorba blanda, si asta te face sa capeti incredere ca vei fi tratat cu multa atentie si vei sti ce ai de facut atunci cand pleci. Aici nimic nu se face la intamplare. Nu intri, cumperi un produs si pleci. Sunt specialisti care analizeaza cazul tau si iti dau solutiile potrivite. Intr-o lume in care chimia pare sa fi invins naturalul, aici inveti cum sa te intorci "destept" catre natura.

"Magazinul de plante" nu este o afacere obisnuita, aflam de la doamna Lidia Iurcu. Este, in primul rand, o pasiune.
– Aceasta idee nu a venit dintr-odata, a venit dupa niste ani, timp in care am adoptat o alimentatie sanatoasa, am folosit suplimente nutritive cu rol preventiv si terapeutic si, tinand cont de rezultatele obtinute, am dorit foarte mult sa fiu la curent cu ultimele noutati in ceea ce priveste fitoterapia. Ma bucur foarte mult ca am deschis acest magazin sau, mai bine zis, farmacie cu produse naturale, pentru ca am avut ocazia sa cunosc firmele mari producatoare de suplimente nutritive, competitive pe plan international si care au dezvoltat o cercetare stiintifica extraordinara, avand o aparatura de ultima generatie.

– A fost greu inceputul? Cum ati invatat tot ceea ce inseamna fitoterapia?
Eu sunt biolog, si foarte multe cunostinte despre puterea tamaduitoare a plantelor le aveam din facultate. Firmele producatoare de suplimente alimentare au medici specializati in medicina alternativa si fiecare produs este insotit de prospect cu privire la doza recomandata si efectele terapeutice. In plus, cautam sa ne punem la curent cu ultimele noutati, citind cartile scrise de cercetatori romani, dar si din strainatate si tot ce ne poate informa pentru dezvoltare. Informatia exista, trebuie doar sa fim receptivi si sa folosim aceste metode cu rol preventiv sau terapeutic al plantelor.
– Cei care va calca pragul ce solicita?

– In general, sa le indicam suplimentele alimentare nutritive necesare afectiunii de care sufera sau, daca sunt deja in tratament, sa mearga in paralel si cu unul cu produse naturale.
– Care sunt cele mai dese boli de care sufera cei care vin la dvs.?
– Cele mai dese boli pentru care oamenii ne cer ajutorul sunt afectiunile reumatice, diabet, hipertensiune, hiperaciditate gastrica, cancer, urmate de cele cu incidenta mai mica.
– Sunt indrumati pacientii si spre medicina clasica?
– Medicina alternativa nu o exclude pe cea alopata. Ele trebuie sa se completeze, insa sunt si afectiuni care se pot trata cu succes numai cu produse naturale. Sunt indrumati spre medicina clasica mai ales in cazul afectiunilor acute. Aceste tratamente pot fi efectuate si impreuna, depinde de afectiune. Cu parere de rau, aud de multe ori cum unii medici sunt in stare sa-i dea afara din cabinet pe pacientii care doresc o alternativa naturala de tratament, pentru ca s-au confruntat cu efecte secundare ale tratamentului alopat (de exemplu, medicamtentele antiinflamatoare indicate in afectiunile reumatice care afecteaza mucoasa gastrica).

– Puteti sa ne dati cateva exemple de afectiuni care au fost rezolvate cu ajutorul dvs., al tratamentelor recomandate?
– Ca exemplu de afectiuni care s-au rezolvat folosind produse naturale la indicatia noastra putem sa amintim: parazitozele (giardia, oxiuri etc.), infectiile micotice (candida, in special), infectiile bacteriene (infectiile urinara, cu E coli si cele digestive – cu Heliobacter pylori), infectiile virale (epidemiile de gripa) si altele. Pentru situatii particulare legate de sanatate trebuie consultat un medic de specialitate (colaboram in acest sens cu medici din cadrul firmelor producatoare de suplimente, pentru ca pacientul sa beneficieze de o schema de tratament sau medic care detine aparat de biorezonanta cu care, de asemenea, colaboram.

– Cum actionati in cazul copiilor. Cred ca sunt parinti care vin si spun "doresc acest produs pentru copil, ca am auzit ca este bun". Merge asa?
– Raspunsul este categoric nu! Depinde de afectiune. Daca putem, il ajutam noi sau apelam la medicii cu care colaboram.
– In ultima perioada (sa zicem ani), toata lumea vorbeste despre viata sanatoasa, mancare sanatoasa, sa ne intoarcem la natura. Credeti ca este o moda? Sau, mai degraba, oamenii incep sa-si dea seama cum au distrus, putin cate putin, natura?
Nu, nu este o moda! Este o necesitate! Intr-o lume in care, conform statisticilor, unul din doi oameni moare de o boala de inima, iar unul din trei moare de cancer, este necesara o schimbare. In zilele noastre, societatea in care traim adopta legi care, conform celor spuse de oamenii de stiinta, ne pun viata in pericol, si as mentiona consumul de fructe si legume modificate genetic, ale caror efecte in timp asupra organismului nu se cunosc.

De asemenea, otravirea solului cu substante chimice, dintre care unele sunt foarte toxice pentru organism (de exemplu, initium, un ingrasamant-pesticid). Rudolf Steiner spunea ca, "daca vrem sa ne vindecam, trebuie mai intai sa vindecam pamantul". Exista in popor o zicala "suntem ceea ce mancam" si, cu toate acestea, oamenii renunta foarte greu la obiceiurile alimentare nesanatoase (mai repede schimbi limba unui popor decat alimentatia). Fertilizarea naturala a pamantului, nu chimica, hrana vegetariana total sau partial cruda, alimentatia pe baza de alimente integrale sunt modalitati de a ne pastra sanatatea, deoarece "viata genereaza viata". S-au facut studii ample (cartea "Studiul Chinei") in diferite zone ale planetei si s-a dovedit clar ca proteina animala este un factor important in declansarea bolilor degenerative, in special cancerul, care apare din ce in ce mai mult la varste fragede. Cand organismul este incarcat cu toxine, acest lucru are efect imediat asupra modului cum functionam, simtim, gandim.

Referitor la intrebare, intr-adevar, intoarcerea catre natura, prin practicarea agriculturii ecologice, consumul de produse organice, in esenta respectarea legilor naturii si renuntarea la obiceiurile alimentare nesanatoase reprezinta calea prin care putem sa ne bucuram de sanatate. Mi-a placut foarte mult cum scria in cartea sa Elena Pridie ("Copilul vegetarian"): "Sa ascultam de vocile care au autoritate si sunt responsabile in acest sens".

Am vazut reclame la televizor care iti promit ca, daca iei o anumita cantitate dintr-un produs, scapi de niste kilograme-record pe zi. Exista minuni din acestea?
Nu cunosc un astfel de produs si nici nu m-ar interesa. Daca intr-adevar exista, nu reprezinta o minune (cel putin pentru mine), ci mai degraba o trauma pentru organism. Printr-o alimentatie sanatoasa, echilibrata si sport se slabeste incet, dar sanatos.
Exista "o trusa de prim ajutor" sau de intretinere din produse din plante care nu trebuie sa lipseasca din casa nimanui?

Da, exista si as mentiona in primul rand trusa pentru prevenirea sau tratarea racelii sau gripei, necesara adultilor, cat si copiilor. Preventia este cea mai importanta. Apoi sunt suplimentele pentru o digestie buna, un produs antistres, un somnifer care nu da dependenta, un antioxidant etc.

×