x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Lipoaspiraţia nu e un moft

Lipoaspiraţia nu e un moft

18 Dec 2007   •   00:00

Sunt persoane care orice ar face nu scapă de colăcelul de grăsime de pe abdomen. Ţin dietă, fac exerciţii fizice, insă nesuferitul depozit de grăsime nu se topeşte.

Sunt persoane care orice ar face nu scapă de colăcelul de grăsime de pe abdomen. Ţin dietă, fac exerciţii fizice, insă nesuferitul depozit de grăsime nu se topeşte. Altele incearcă in zadar să-şi subţieze coapsele, braţele sau genunchii. Chirurgia estetică le poate oferi acestor persoane soluţia pentru a scăpa de ţesutul gras acumulat in anumite zone ale corpului. Lipoaspiraţia se adresează atăt femeilor, căt şi bărbaţilor care doresc să işi remodeleze corpul. Intervenţia chirurgicală constă in efectuarea unor mici incizii prin intermediul cărora se introduc nişte canule. Cu ajutorul acestor tubuleţe este aspirată grăsimea in exces. Această operaţie este considerată cea mai populară intervenţie de chirurgie estetică. De aceea, mulţi neglijează că este o operaţie in adevăratul sens al cuvăntului. Cu anestezie generală sau rahidiană şi cu riscuri.

Operaţie complexă

Dr Radu Voicu, medic primar chirurgie plastică la Spitalul Universitar CF 2, atrage atenţia că "lipoaspiraţia este o intervenţie chirurgicală complexă, cu un răsunet important asupra organismului, chiar dacă la suprafaţa pielii se văd doar nişte mici incizii prin care se introduc canulele. Sub piele, impactul lipoaspiraţiei este serios, ţesutul gras fiind traumatizat de acele canule. Pe lăngă acest efect traumatic asupra ţesutului gras, lipoaspiraţia afectează metabolismul organismului. Cu căt intervenţia este mai amplă şi se elimină mai multă grăsime, cu atăt impactul asupra metabolismului este mai mare. Intr-un fel reacţionează organismul cănd se scoate un kilogram de grăsime şi altfel cănd se aspiră peste trei kilograme de grăsime. Cantitatea de grăsime care se poate scoate astfel incăt organismul să reacţioneze in condiţii optime se situează in jur de două kilograme. In măsura in care se extrage o cantitate mai mare de grăsime, impactul traumatismului asupra organismului este destul de mare, procesele metabolice se modifică şi pot apărea riscuri legate de coagularea săngelui. Organismul poate «trata» scoaterea unei cantităţi mari de grăsime ca pe o amputaţie, ceea ce determină modificări metabolice majore".

Grăsimea aspirată

In funcţie de cantitatea de grăsime aspirată şi in funcţie de zonele de unde este extrasă grăsimea, organismul se reechilibrează mai rapid sau mai puţin rapid după lipoaspiraţie. Dacă, de exemplu, se aspiră o cantitate redusă de grăsime doar de pe coapse sau de la nivelul genunchilor, funcţiile metabolice se restabilesc rapid. Nu acelaşi lucru se intămplă in cazul in care se aspiră o cantitate insemnată de grăsime de pe abdomen. O persoană aflată in această situaţie poate avea nevoie de una-două zile de spitalizare, pentru a rămăne sub atenţia medicilor. Oricum, numai medicul este in măsură să aprecieze cantitatea de grăsime care poate fi eliminată. Trebuie ştiut că lipoaspiraţia nu este o metodă de slăbit, ci o metodă de remodelare corporală, subliniază dr Radu Voicu.

Rezultatul final, după opt luni

După lipoaspiraţie, pacienta trebuie să poarte, in funcţie de zonele aspirate, o burtieră elastică sau un pantalon elastic timp de şase săptămăni. In plus, trebuie să evite statul prelungit pe scaun, pentru a nu se forma pliuri in zona abdomenului. Rolul pansamentului elastic (garment) este acela de a menţine contactul străns intre piele, ţesut gras şi muşchi. Nepurtarea burtierei sau a pantalonului elastic duce la acumularea unor pungi de lichid (seroame) in zona aspirată.

Sunt persoane care la căteva zile după lipoaspiraţie se măsoară şi constată cu stupoare că circumferinţa taliei sau coapselor este mai mare decăt inainte de operaţie. Nu trebuie să intre in panică, nu s-au ingrăşat. Acesta nu este aspectul final al lipoaspiraţiei. Este normal ca volumul ţesutului gras imediat după intervenţie să fie mai mare din cauza edemului postoperator (umflătură). De asemenea, este posibil să apară vănătăi, senzaţie de disconfort la apăsarea zonei respective, uneori dureri asemănătoare cu febra musculară. Dar toate acestea dispar in aproximativ două săptămăni. Volumul ţesutului gras se reduce treptat pe parcursul a şase luni de la lipoaspiraţie, aspectul final şi definitiv fiind vizibil după opt luni. Iar procesul de vindecare continuă pănă la 12-14 luni.

ETAPE. Ţesutul gras se acumulează intre piele şi muşchi (vezi 1). Inainte de lipoaspiraţie, in ţesutul gras se injectează un lichid care conţine anestezic diluat, pentru a elimina disconfortul postoperator, şi adrenalină, pentru a reduce săngerarea (vezi 2). Imediat după lipoaspiraţie, in ţesutul gras rămăn urmele canulelor prin care s-a aspirat grăsime (vezi 3). Aplicarea pansamentului elastic asigură contactul străns intre piele, ţesut gras şi muşchi (vezi 4). Ţesutul gras se cicatrizează pe durata a şase luni de la lipoaspiraţie (vezi 5). După 12 luni de la intervenţie, ţesutul gras este vindecat (vezi 6).

CELULE. Se mai depune grăsime in zona unde s-a realizat lipoaspiraţia? Nu, susţine dr Radu Voicu. Explicaţia este simplă: la maturitate avem un număr fix de celule adipoase (celulele care formează ţesutul gras). Ingrăşarea se produce prin creşterea volumului celulelor adipoase, iar slăbirea prin scăderea volumului acestora. Aşadar, prin aspirarea unor celule grase, numărul celor rămase scade. Eliminarea celulelor grase este permanentă.

ASPECT. Celulele grase rămase nu se mai inmulţesc. In schimb, este posibil să crească in volum. Volumul poate creşte şi in zona unde s-a efectuat lipoaspiraţia. Insă o zonă lipoaspirată nu mai poate deveni la fel de mare cum a fost inainte de operaţie. Oricum, aspectul fizic după lipoaspiraţie depinde şi de stilul de viaţă al persoanei respective.

×