x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Lipsă de chef

de Florin Condurateanu    |    19 Apr 2008   •   00:00

Bolile de ficat încep să repre­zinte o adevărată pacoste, care ţopăie drăceşte pe destinul omului modern.

Bolile de ficat încep să repre­zinte o adevărată pacoste, care ţopăie drăceşte pe destinul omului modern.

Nu mai pridideşti să auzi văitatul a foarte numeroşi oameni, care spun că au ba ciroză hepatită cronică cu virusuri B şi C, ori ficat gras, ori groaznicul cancer de ficat. După ce că sînt atît de răspîndite, bolile de ficat mai au şi o parşivenie teribilă în stare de a amîna

consultarea medicului. Pentru că majoritatea bolilor de ficat nu dau semne clare, simptomele ficatului bolnav fiind incerte şi asemă­nătoare cu simptomele altor boli. Este depla­sată afirmaţia atît de deasă a oamenilor “Mă doare fica­tul!” sau “Mă înţeapă ficatul!”. În cele mai multe situaţii, ficatul nu doare decît atunci cînd el se destinde brusc şi asta în unele boli de inimă sau în tumorile canceroase.

Semnul bolilor de ficat e o anume oboseală nejustificată, astenie, cum o denumeşte medicina. Omul e vlăguit, nu mai dă randament la serviciu, este cuprins de somn şi în cursul zilei, i se împuţinează efortul fizic, dar şi cel intelectual. Deci are momente de absenţă, îi fuge atenţia. Cuprins de această stare de astenie, omul cu probleme la ficat nu mai rezistă pînă mai tîrziu la programele tv, iar fumătorii nu mai au chef de fumat. Aceste informaţii au fost expuse de profesorul doctor Mihai Voiculescu, şeful Centrului de medicină internă de la Fundeni.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă ficat