x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Lista alimentelor nesanatoase, tergiversata

Lista alimentelor nesanatoase, tergiversata

31 Iul 2008   •   00:00

Membrii Comisiei de alimentatie si nutritie din cadrul Ministerului Sanatatii (MS) cer conducerii institutiei sa aprobe lista alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor.

Membrii Comisiei de alimentaţie şi nutriţie din cadrul Ministerului Sănătăţii (MS) cer conducerii instituţiei să aprobe lista alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor. Conf. dr Gabriela Roman, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice, membru al comisiei, a declarat că specialiştii în nutriţie au întocmit lista în conformitate cu prevederile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. "Nu înţelegem de ce se tergiversează Legea alimentelor nesănătoase", a adăugat conf. dr Gabriela Roman. Ea a subliniat că nu înţelege de ce lista comisiei a fost transmisă de conducerea MS patronatului Romalimenta, deşi Romalimenta nu este parte a Ministerului Sănătăţii şi nu are în atribuţii întocmirea unor liste de alimente nesănătoase pentru copii.

La rîndul său, deputatul independent Mircia Giurgiu, iniţiatorul Legii privind alimentaţia sănătoasă, a declarat că, dacă MS va aproba altă listă decît cea a propriei comisii, va ataca ordinul în contencios administrativ.

Lista alimentelor nerecomandate în grădiniţe şi şcoli conţine alimente cu un conţinut ridicat de calorii, alimente cu un conţinut mare de zahăr (prăjituri, bomboane, acadele, băuturi răcoritoare), alimente cu un conţinut mare de grăsimi (hamburgeri, pizza, cartofi prăjiţi, produse de patiserie, prăjeli, maioneze, mezeluri grase), alimente cu un conţinut mare de sare (chipsuri, covrigei, sticksuri, snacksuri, alune sărate), alimente neambalate şi neetichetate. Nutriţioniştii care au întocmit lista susţin că toate acestea pot fi înlocuite cu fructe, salate, lactate şi apă în loc de sucuri.

Datele statistice arată că, la nivel naţional, aproximativ 35% dintre copiii sub 16 ani suferă de obezitate.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă lista