x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Mai tineri cu 10 ani, fără bisturiu sau maşina timpului (2)

Mai tineri cu 10 ani, fără bisturiu sau maşina timpului (2)

de Irina Cristea    |    23 Oct 2010   •   00:00
Mai tineri cu 10 ani, fără bisturiu sau maşina timpului (2)
Sursa foto: /Thinkstock

Felul în care ne maturizăm, ne menţinem şi îmbătrânim nu de­pinde doar de ce-i scris în stele. Cu cât luăm decizii mai inteli­gente când vine vorba despre stilul de viaţă pe care-l adoptăm, cu atât mai mari şanse avem să păcălim natura şi să nu-i permitem să accelereze periculos de mult spre vârsta a doua sau a treia, după caz. Cercetări recente arată că alegerile inteligente, nu genele, influenţează în măsură de 70% speranţa de viaţă.

Revista Prevention a alcătuit, cu ajutorul unor specialişti în medicină, nutriţie şi psihologie, un „calup" de re­co­mandări. Şi garantează că, odată ur­mate aceste sfaturi, vom arăta cu 10 ani mai tineri şi mai în formă. Fără ajutorul bisturiului sau al unei maşini a timpului.

„Nu mai fugiţi de grăsimi!" este unul dintre cele mai la modă sfaturi ale specialiştilor în nutriţie. Grăsimile „bune" nu trebuie să lipsească din alimentaţie: ulei de măsline sau chiar de rapiţă în loc de ulei de porumb sau de floarea- soarelui şi o mână de miezuri de nucă pe zi. Profesorul american Greg Cole, de la Universitatea California, recomandă evitarea prăjiturelelor, a margarinei sau a cartofilor prăjiţi la pungă, toate acestea fiind pline de grăsimi nesănătoase.

Şi, pentru că cele mai bune sfaturi sunt cele pe care le urmezi chiar tu, profesorul Cole recomandă o reţetă testată pe propria piele: consumul săptămânal a două sandvişuri cu ton, plus două ouă, plus zilnic 2 g de ulei de peşte. Câtă lume a auzit despre efectul be­ne­fic al muzicii asupra sistemului imuni­tar? Ei, bine, iată: cercetări rea­lizate în SUA arată că „expunerea" la muzică spo­reş­te nivelul anticorpilor cu 240%, potri­vit profesorului emerit Robert Beck. Aşa­dar, ascultaţi şi, mai ales, cântaţi cât de des cu putinţă, spune specialistul american.

Pentru că doar alimentele, fie ele cât se poate de sănătoase şi de bogate în nutrienţi, nu sunt întotdeauna suficiente pentru a asigura buna func­ţio­nare a organismului, suplimentele alimentare nu trebuie uitate. „Dacă există un supliment de vitamine care trebuie, TREBUIE luat, acesta este Vitamina D. Pe mă­sură ce îmbătrânim, capacitatea organismului de a o produce scade. O cantitate optimă de vitamina D reduce riscul de osteoporoză, scleroză multiplă şi cancer", spune Meir Stampfer, pre­şedintele Secţiei de epidemiologie la Universitatea de Medicină de la Harvard. Stampfer însuşi se ţine de acest sfat şi ia 1,800 IU de vitamina D în fiecare zi în lunile de iarnă şi între 800 şi 1.200 IU pe zi în celelalte luni, asi­gurându-se că suplimentul alimentar conţine vitamina D3.

În afară de alimentaţia şi vitaminizarea corecte mai există o metodă, e drept, încă nu foarte popularizată, de reducere a riscului de afecţiuni cardiace. Donarea de sânge poate fi, după cum indică cercetări preliminare, o soluţie pentru a evita supradozajul fierului în organism. „Consumul de carne roşie poate duce la creşterea exagerată a cantităţii de fier. Iar fierul în exces duce la formarea radicalilor liberi, care acce­le­rează procesul de îmbătrânire şi măresc riscul de cancer, afecţiuni cardiace şi Alzheimer", spune profesorul Thomas Perls, de la Universitatea de Medicină din Boston. „Donând sânge o dată la două luni putem salva vieţi, inclusiv pe a noastră", subliniază expertul.

Câteva recomandări şi la capitolul odihnă. Asta pentru că somnul insuficient sau agitat şi superficial duce la probleme de sănătate extrem de grave: tensiune arterială, diabet, chiar şi obe­zitate. E drept, nevoile de somn ale fie­că­rei persoane sunt diferite. Cei mai mulţi oameni au nevoie de şapte-opt ore. Experţii recomandă însă un mic exerciţiu pentru identificarea corectă a nevoii de somn „individualizate". Într-o perioadă de odihnă, resetaţi alarma de la ceas. Ora la care vă veţi trezi poate fi un bun indicator al numărului de ore de odihnă de care aveţi nevoie.

După atâtea sfaturi vine, la un moment dat, şi momentul autoe­va­luării. Este o greşeală să ne apreciem forma fizică în funcţie de greutate, spun specialiştii consultaţi de Prevention. Informaţiile cu adevărat utile nu sunt date de cântar, ci de metrul de croitorie. De exemplu, chiar dacă acul sau afişajul său electronic arată că greutatea nu s-a modificat, o măsurare eficientă poate demonstra că s-a pierdut din muşchi şi s-au depus straturi adiţionale de grăsime, în special în zona taliei. Iar talia îngroşată poate semnala risc crescut de tensiune arterială, diabet şi afecţiuni cardiace.

Ce e de făcut? „Faceţi sport", recomandă Kerry Stewart, expert în fiziologie. După ce a studiat evoluţia a 69 de bărbaţi şi femei timp de şase luni, el a observat o scădere cu 20% a stratului adipos, în condiţiile în care cântarul indica o scădere în greutate de doar 2,5 kilograme. Voluntarii fu­seseră supuşi unui program moderat de gimnastică aerobică (45 de minute de trei ori pe săptămână) şi unui program de exerciţii cu greutăţi a câte 20 de minute, tot de trei ori pe săptămână.

Un ultim sfat al specialiştilor Prevention: nu uitaţi să purtaţi, din când în când, ochelarii roz. Sau orice alt accesoriu care să vă ajute să aveţi o atitudine po­zitivă. Faţă de viaţă, în general, şi faţă de procesul firesc de îmbătrânire, în special. „E foarte important să fim des­chişi şi receptivi la aspectele pozitive ale îmbătrânirii", spune profesorul Becca Levy, specialist în epidemiologie şi psihologie la Universitatea Yale. Din studiile lui Levy a reieşit că persoanele care au o atitudine pozitivă faţă de propria înaintare în vârstă trăiesc cu şapte ani mai mult decât negativiştii. Şi că, în ge­neral, oamenii care trăiesc însufleţiţi de o pasiune, de un hobby, care văd ju­mă­tatea plină a paharului şi nu şi-au pierdut simţul umorului se bucură de mai mare longevitate decât semenii lor.

×
Subiecte în articol: sanatatea adultului