x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Mame după anticoncepţionale. E nevoie de pauză?

Mame după anticoncepţionale. E nevoie de pauză?

de Magda Colgiu    |    22 Sep 2009   •   00:00
Mame după anticoncepţionale. E nevoie de pauză?
Sursa foto: /stockxpertcom

Dorinţa de a deveni mamă se trezeşte în multe dintre femei abia în al treilea sau chiar al patrulea deceniu de viaţă. Pentru că au fost ocupate cu cariera, pentru că au vrut să "mai copilărească", pentru că nu au găsit bărbatul potrivit, multe femei amână să-şi asume rolul de mamă.



Cele mai multe dintre ele folosesc în acest scop banalele deja pilule anticoncepţionale, considerate una dintre cele mai bune invenţii de care putea beneficia femeia. Aceasta este o părere împărtăşită de o parte dintre femei. Dar mai există o parte  care nu sunt deloc de acord cu pilulele contraceptive.

Nu vom dezbate în rândurile următoare avantajele şi dezavantajele administrării acestor pastile, ci vom vorbi despre sarcina de după anticoncepţionale. Asistent universitar doctor Anca Simionescu, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic Filantropia din Bucureşti, ne lămureşte dacă ideea conform căreia pentru a naşte un copil sănătos trebuie să treacă un timp între data la care s-a renunţat la anticoncepţionale şi cea a concepţiei. Reputatul medic oferă, de asemenea, câteva informaţii legate de administrarea de anticoncepţionale, fertilitate sau administrarea de acid folic.

- Jurnalul de sănătate: Există medici care afirmă că, pentru a naşte un copil sănătos, trebuie să existe o perioadă între data concepţiei şi data la care s-a renunţat la anticoncepţionale. E adevărat?

Anca Simionescu: Nu există nici o legătură între anticoncepţionale şi sănătatea viitorului copil sau între data întreruperii contracepţiei orale şi malformaţiile fetale.

- Există riscul ca sarcina să se oprească din evoluţie dacă femeia rămâne însărcinată la puţin timp după ce a renunţat la pastile?

Sarcinile incipiente oprite din evoluţie sunt cauzate în majoritatea cazurilor de anomaliile cromozomiale, de bolile ovarelor micropolichistice şi nu există nici o legătură cu administrarea contraceptivelor. Există şi altă situaţie: apoptoza (moarte celulară programată). Dacă la nivel ovarian, administrarea contraceptiilor orale nu modifică fertilitatea - ele inhibă mecanismele hormonale ale ovulaţiei, însă ovocitul care s-ar fi maturat şi ar fi determinat ovulaţia este pierdut prin apoptoză.

- Ar fi bine ca, în perioada de administrare a anticoncepţionalelor, să se facă pauză de câteva luni?


Dacă pacienta doreşte să nu rămână însărcinată, este bine să utilizeze un mijloc de contracepţie şi dacă acesta este pilula estroprogestativă, să o administreze fără nici o pauză în perioada în care doreşte să fie protejată.

- Există posibilitatea ca funcţia ovariană, inhibată din cauza anticoncepţionalelor, să se reia lent sau să nu se mai reia deloc? Pot fi primele cicluri de după anticoncepţionale infertile?


Nu.

- Ce înseamnă, de fapt, anticoncepţionalele şi cum acţionează ele?

Vă referiţi la anticoncepţionalele orale (pilule desigur pentru că, dacă vă referiţi la anticoncepţionale în general, am nevoie de câteva pagini). Pilula estroprogestativă sau progestativă utilizată pentru contracepţie blochează funcţia hipofizară gonadotropă, suprimând doar în timpul administrării secreţia ovariană. Aceşti steroizi se leagă de receptorii hormonali şi au acţiune mai puternică, chiar o diferenţă de secreţie ovariană şi o durată de acţiune diferită. Ele blochează hormonii secretaţi de axul hipotalamo-hipofizar şi de ovare, împiedicând nidaţia şi determinând o hemoragie de privaţie.

- Există de anticoncepţionale care să afecteze fertilitatea ireversibil? De femei care încercau să rămână însărcinate, dar nu au reuşit din cauza acelor anticoncepţionale?

Nici vorbă.

- E vreun prag (o vârstă anume) după care ar fi de preferat să se renunţe la pastile pentru a mai fi vreo speranţă de bebe?


Fertilitatea scade cu înaintarea în vârstă, aşa că nu ţine de contracepţie, din contră... dacă vrei copii, nu iei anticoncepţionale. La orice vârstă.

- Sunt două variante des auzite:

a. Anticoncepţionalele favorizează apariţia cancerului de colon;

b. Anticoncepţionalele reduc riscul de cancer la colon.

E vreuna adevărată? Dacă da, de ce? În ce fel acţionează aceste pastile asupra colonului?

Contraceptivele orale estroprogestative protejează împotriva cancerului de colon, prin scăderea acizilor biliari şi prin creşterea factorilor din celulele mucoasei intestinale care regenerează peretele colonului - au arătat-o studiile randomizate.

- E obligatorie sau doar recomandată administrarea de acid folic?

Se poate prescrie înainte de a rămâne însărcinată şi până în luna a 3-a acid folic, pentru prevenirea defectelor de închidere ale tubului neural. Ideal ar fi să se administreze pacientelor care au avut în antecedente feţi anencefali, spina bifida etc.


ANALIZE. Înainte de a rămâne însărcinată, o femeie, sau după caz şi partenerul ei, trebuie să facă un set de analize, necesar pentru a se asigura că fătul va fi sănătos.

Investigaţiile medicale care ar trebui efectuate de cuplu sunt:
1. HLG+VSH, Glicemie, Calcemie, Transaminaze, Creatinina+Ureea Sanguină, Colesterolemie, Trigliceride, Coagulograma, Grupa Sanguină+RH, serologia hepatitelor B+C (HBsAg+HCV), serologia sifilisului+anticorpi (VDRL+TPHA), HIV, sumar-urină, urocultură-antibiogramă.

2. Consult genetic recomandat în situaţia în care, în familiile celor doi parteneri, au existat cazuri de malformaţii. Analiza se realizează la Centrul de genetică medicală din cadrul Institutului Parhon din Bucureşti.

3. Analizele care se fac exclusiv de femei sunt dozările anticorpi pentru: zoonoze (toxoplasmoză, riketsii, listeria, brucella), CMV (citomegalovirus), Rubeola Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma.

×
Subiecte în articol: sănătatea femeii