x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Mamele fumătoare nasc copii obezi

Mamele fumătoare nasc copii obezi

de Magda Marincovici    |    28 Noi 2011   •   21:00
Mamele fumătoare nasc copii obezi

Este suficient sa analizezi comportamentul femeilor in timpul sarcinii pentru a determina riscul copilului de a fi supraponderal sau obez la maturitate. O femeie insarcinata supraponderala se poate astepta sa aduca pe lume un bebelus care mai tarziu sa sufere de obezitate. La risc de obezitate este expus si copilul nascut de o femeie care a fumat in timpul sarcinii.

Laura Pryor de la Departamentul de medi­cina sociala si preventie de la Universitatea din Montreal si colaboratorii acesteia au analizat informatiile unui studiu privitor la evolutia copiilor din Quebec intre anii 1998 si 2006. In aceasta perioada, 1.957 copii (intre cinci luni si opt ani) au fost cantariti si li s-a masurat inaltimea. Astfel, au fost definite trei grupe:

'Am descoperit ca particularitatilor copiilor din cele trei grupe sunt asemanatoare pana la vars­ta de 2 ani si jumatate, explica Laura Pryor. Dupa aceasta varsta IMC incepe sa se modifice in mod vizibil. Iar dupa varsta de opt ani, peste 50% dintre copii sufera deja de obezitate. Intre­ba­rea este: obezitatea este previzibila? Autorii studiului canadian au observat ca un copil a ca­rui mama este supraponderala este mai expus pe­ricolului de a deveni obez la randul lui. Acest as­pect nu este atat de surprinzator. Cercetatorii ca­nadieni au fost mai degraba surprinsi de faptul ca la fel de expusi obezitatii sunt copii care au mame ce continua sa fumeze in timpul sarcinii.

Nu stim exact mecanismele acestui joc. Dar stim ca fatul asimileaza nicotina din tigari si o conserva mult timp chiar intr-o cantitate mai mare comparativ cu mama fumatoare, sustine pro­fesorul Richard Tremblay de la Universita­tea din Montreal. Mai mult, studiile efectuate pe animale sugereaza ca nicotina asimilata in pe­rioada prenatala influenteaza dezvoltarea ce­rebrala. Se pare ca nicotina actioneaza asupra cen­trilor care controleaza cantitatea de hrana man­cata si capacitatea de a consuma caloriile.

IMC este o metoda simpla de depistare a riscurilor de obezitate. IMC se calculeaza impartind greutatea (exprimata in kilograme) la inaltime (in metri) la patrat.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei