x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Mana bate ecograful

Mana bate ecograful

20 Dec 2004   •   00:00

Uneori mana bate ecograful, in ciroza, de mute ori, palparea abdomenului de catre medic furnizeaza date mai clare decat proba ecografica.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Prin pipairea zonei abdomenului unde se afla ficatul se simte de catre medicul internist consistenta ficatului specifica cirozei.

In ciroza, ficatul este marit si de consistenta mult mai mare, marginea inferioara a ficatului nu mai este rotunjita, lina, la ciroza marginea de jos e mai ascutita, mai consistenta. Dar nu orice ficat mai mare inseamna ciroza. Si ficatul celor cu insuficienta cardiaca este marit. In unele ciroze insa, ficatul este mai mic sau normal, el are fibroza, nu mai are resurse si se micsoreaza. Dupa ce a explicat aceste lucruri, doctorul Razvan Ionescu, asistent universitar si medic primar la Clinica de medicina interna de la Spitalul Colentina, spune ca in ciroza creste si dimensiunea splinei, ea are o consistenta mai mare la palpare. Ciroza mai produce unele modificari, barbatul cirotic pierde din parul de pe piept si de la subsoara.

Fiindca ficatul nu mai poate metaboliza corespunzator hormonii, barbatul cu ciroza resimte si o discreta crestere a glandei mamare. Ciroza topeste masa musculara, omul bolnav de ciroza devine piele si os de slab. Se strange lichid in abdomen, apar si edeme pe gambe, picioarele se umfla. Splina lucreaza mai mult si scad trombocitele in sange si se constata tulburari de coagulare, omul bolnav de ciroza isi invineteste pielea la cele mai usoare atingeri, nici macar la o lovitura mai acatarii. Transaminazele cresc si apare icterul mecanic. Ecografia abdominala poate descoperi o dilatare a venei porte, semn al cresterii tensiunii in aceasta vena de mare importanta ce strabate abdomenul. Vena porta strange sangele din intestinul subtire si din cel gros si, prin presiunea marita, provoaca varice pe esofag. Varicele se sparg si declanseaza grave hemoragii.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă ciroza