x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Matreata din ochi

Matreata din ochi

de Florin Condurateanu    |    23 Iun 2005   •   00:00

Bubuie peste tot reclamele de sampon, ultimele generatii laudandu-se ca alunga matreata care le "ninge" unora din par. Putini stiu insa ca exista matreata si in gene, cu alte cuvinte, unii au "matreata-n ochi".

Bubuie peste tot reclamele de sampon, ultimele generatii laudandu-se ca alunga matreata care le "ninge" unora din par. Putini stiu insa ca exista matreata si in gene, cu alte cuvinte, unii au "matreata-n ochi".
Conferentiar doctor Monica Pop, directoarea generala a Spitalului de Urgente Oftalmologice din Bucuresti, spune ca aceasta boala intalnita des se numeste blefarita scuamoasa. Nu trece niciodata, insa, bine ingrijita, recidiveaza mai rar, dupa sase luni sau chiar un an. Cauza este seboreea. La marginea cu gene a pleoapelor, apar scuame, adica mici pelicule la baza genelor. Daca nu se indeparteaza aceste pelicule se aglomereaza, se lipesc si, daca nu exista o ingrijire a bolii, genele vor cadea. Adesea se inrosesc ochii si apare o senzatie de pleoape grele, omul simte o jena. Este o boala incapatanata, nu prea trece si revine mai ales primavara si toamna. Nu este o infectie, deci nu se recomanda antibiotice, blefarita scuamoasa nu este nici o boala inflamatorie, este o afectiune seboreica.

Cel cu matreata la pleoape nu trebuie sa-si picure coliruri cu antibiotice in ochi. Tratamentul consta dintr-un fel de masaj, care se practica seara pe pleoape. Se aplica un mic strat la baza genelor dintr-un unguent oftalmic pe baza de cortizon unguent recomandat de oftalmolog. Se lasa cateva minute pentru inmuierea peliculelor de pe marginea cu gene a pleoapelor. Apoi se trage de coada ochiului pentru a intinde pleoapa si se freaca marginea cu gene a pleoapelor cu niste betisoare pentru curatatul urechilor. Se freaca cu betisoarele cu vata-n varf pana se desprind peliculele, pana se indeparteaza toate scuamele aparute la baza genelor. Timp de o saptamana se mai pun in ochi picaturi cu cortizon sau picaturi cu un dezinfectant.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă