x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Meciuri de infarct

Meciuri de infarct

de Steluta Indrei    |    01 Iun 2008   •   00:00
Meciuri de infarct

CAMPANIE 1-0 pentru inimă la Euro 2008!
Atenţie, microbişti! Campionatul European de Fotbal vă pune inima la încercare. Stresul, emoţiile, meciurile desfăşurate la ore tîrzii, abuzul de alcool şi tutun favorizează crizele cardiace.



CAMPANIE 1-0 pentru inimă la Euro 2008!
Atenţie, microbişti! Campionatul European de Fotbal vă pune inima la încercare. Stresul, emoţiile, meciurile desfăşurate la ore tîrzii, abuzul de alcool şi tutun favorizează crizele cardiace.

Cu o săptămînă înainte de startul Campionatului European de Fotbal, Fundaţia Elveţiană de Cardiologie a dat publicităţii un studiu privind riscurile la care se expun microbiştii. Cardiologii Jacques Metzger şi Eugène Katz, autorii studiului, au constatat creşterea cu 60% a crizelor cardiace pe durata ultimelor trei mari competiţii fotbalistice – Campionatul Mondial 2002, Euro 2004 şi Campionatul Mondial 2006. Milioane de oameni din întreaga lume trăiesc la intensitate maximă aceste evenimente. Pentru cei slabi de inimă, meciurile chiar sînt de infarct. Pentru că stresul, asociat cu alcoolul şi tutunul pot fi fatale pentru cardiaci. "În timpul Cupei Mondiale din 2002, la Spitalul Universitar din Lausanne, au decedat 163 de persoane din cauza unui stop cardiac, mulţi dintre ei fiind mari iubitori ai fotbalului. În schimb, cu o lună înainte de această competiţie s-au înregistrat doar 32 de decese prin infarct", a declarat dr Eugène Katz. "Iar în perioada Campionatului European 2004 şi a Mondialului din 2006 am observat o creştere cu 30% a crizelor cardiace", a adăugat dr Katz.

CINE SE AFLĂ ÎN PERICOL? "Tinerii sănătoşi (sub 35 de ani) sînt în afara pericolului. În principiu, aceştia nu au motive de a suferi o criză de inimă în timpul unui meci de fotbal", a dat asigurări cardiologul elveţian. Cei mai expuşi riscurilor de infarct sînt microbiştii peste 40-50 de ani care au hipertensiune, tulburări de ritm cardiac, fumătorii, obezii şi cei care fac abuz de alcool. În scopul conştientizării acestor riscuri, Federaţia Elveţiană de Cardiologie a iniţiat campania "1-0 pentru inimă la Euro 2008!". Iubitorii fotbalului sînt sfătuiţi, prin intermediul presei şi materialelor informative, să evite excesul de alcool, tutunul, alimentele tip fast-food, nopţile albe. Suporterilor li se atrage atenţia că o mînă de chipsuri conţine 120 de calorii, o sticlă de bere – 190 de calorii, o ceaşcă de alune – 600 de calorii. "Dacă veţi consuma toate acestea la fiecare meci, după Campionatul European vă veţi îngrăşa cu 1,5-3 kilograme", avertizează medicii.

Tot în cadrul acestei campanii se pune accent pe importanţa intervenţiei medicale de urgenţă în cazul atacului de cord. "Dacă resimţiţi o durere puternică în piept, care iradiază spre gît, umăr, braţ, solicitaţi de urgenţă ajutor medical. În cazul unui infarct, fiecare minut este salvator pentru inimă. Un pacient din trei moare înainte de a ajunge la spital", se arată în pliantele distribuite suporterilor.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă