x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Medicamente, alimente, bacterie şi ulcere

Medicamente, alimente, bacterie şi ulcere

de Magda Marincovici    |    22 Noi 2011   •   21:00
Medicamente, alimente, bacterie şi ulcere

De mai multi ani, aproape toate ulcerele au fost puse pe seama unei infectii cu Helicobacter pylori, de unde ideea ca aceasta bacterie ar fi singura 'vinovata' de aparitia acestei boli. Asa s-a crezut ca problema ulcerelor gastro-duodenale poate fi rezolvata prin administrarea de antibiotice care sa asigure eradicarea bacteriei.

Dar in timp s-a dovedit ca ulcerele cauzate de Helicobacter pylori reprezinta aproximativ 49% dint totalul ulcerelor diagnosticate si peste 30% dintre aceste bacterii tratate cu antibiotice clasice au capatat deja rezistenta.

Lupta crancena contra acestei bacterii a dus la depistarea altor cauze care genereaza ulcere, administrarea indelungata de medicamente antiinflamatoare fiind una dintre acestea. Paradoxal, sunt diagnosticate ulcere fara a se putea preciza care este cauza acestora. Dar exista suspiciuni ca unele ulcere ar fi provocate de stresul puternic si constant, cum ar fi cel la care sunt supuse persoanele spitalizate la reanimare sau de asociarea cu maladia Crohn (boala inflamatoare cronica a intestinelor).

Rezultetele unei anchete la nivel national, derulata in 31 de spitale publice din Franta, efectuata pe un lot de 960 de persoane cu ulcer gastric sau duodenal diagnosticat, reprezinta subiectul unui amplu articol publicat la inceputul saptamanii in Le Figaro, editia online.

Ancheta arata ca in cazul a 20% dintre ulcere nu a putut fi precizata nici o cauza, spune doctorul Anne Courillon-Mallet, gastro-enterolog la Spitalul Villeneuve-Saint-Georges. Printre ipoteze: o posibila crestere a secretiei acide in stomac fie din cauze care tin de constitutia individului, fie de unele medicamente sau alimente.

In ulcere, totul incepe cu arsuri si crampe in stomac care se agraveaza fie in timpul meselor principale (ulcerele stomacale), fie la cateva ore dupa mesele principale, care persista noaptea (ulcere duodenal – prima portiune a intestinului). Asta in teorie. 'Deoarece, in realitate, multe ulcere stomacale, inclusiv cele care de­ge­ne­reaza in cancer gastric, sunt mult timp extrem de discrete si asta este problema cea mai mare, explica profesorul Pierre Michel din cadrul serviciului hepato-gastro-enterologie, CHU Rouen, citat in Le Figaro. La originea acestor tulburari poate fi o leziune in mucoasa digestiva care nu se cicatrizeaza din cauza secretiilor digestive.

Trebuie stiut ca stomacul se­creta intre 1 si 1,5 litri de suc gastric. Aceste sucuri gastrice sunt compuse intre altele din 99% apa si 0,5% acid clorhidric: un cocteil exploziv pen­tru mucoasele fragilizate. Confruntati cu asemenea simptome, multi trec rapid la automedicatie. Mai precis la medicamente antiacide care cal­meaza pe moment, dar nu vindeca.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei