x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Medicamente - Noile liste de compensate si gratuite

Medicamente - Noile liste de compensate si gratuite

31 Mar 2005   •   00:00

Din 4 aprilie intra in vigoare noile liste (A, B si C) de medicamente compensate si gratuite.

AVERTISMENT. Ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, atrage atentia medicilor sa respecte plafoanele alocate la gratuite si compensate
Lista A, cu caracter mai larg, social include medicamente compensate 90% din pretul de referinta. Aceasta va cuprinde medicamente generice, uzuale care acopera intreaga patologie. Pe aceasta lista A sunt 119 medicamente fata de 147, cat au fost pe vechea lista. Lista A este valabila pentru toata populatia, nu numai pentru pensionarii cu venituri sub trei milioane de lei. In cazul listei A, medicul de familie este restrictionat la prescrierea unui pacient intr-o luna medicamente in limita a 700.000 si 1.000.000 de lei.

Lista B va cuprinde medicamente compensate 50% din pretul de referinta. Pe aceasta lista se gasesc 148 de pozitii, fata de 101 in precedenta. Ele sunt produse noi, sub patent, mai scumpe, care vizeaza intreaga patologie. In cazul listei B, un bolnav beneficiaza intr-o luna de o reteta cu trei medicamente care nu depasesc 3 milioane de lei. Cea de-a treia lista (C) cuprinde medicamente compensate 100%. Lista C are 267 de medicamente fata de 248 cat au fost pana in prezent. Asiguratii beneficiaza de gratuitati care nu vor depasi suma de 3 milioane de lei.

SANCTIUNI. "In premiera, medicii de familie si specialistii din ambulatoriu care vor incalca regulile de prescriere a medicamentelor de pe Lista B vor fi penalizati cu retinerea sumei de 10.000.000 de lei din veniturile realizate ca urmare a contractelor de furnizare de servicii medicale incheiate cu casele de asigurari sociale de sanatate. Repetarea acestor fapte in termen de sase luni, atrage dupa sine suspendarea contractelor dintre medicii de familie si casele de asigurari. (Magda Marincovici)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă medicamente lista