x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Medicamentele antivirale nu se vor mai vinde în farmacii

Medicamentele antivirale nu se vor mai vinde în farmacii

01 Mai 2009   •   00:00

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a anunţat că a dat dispoziţie către Agenţia Naţională a Medicamentului ca antiviralele să nu mai fie vândute în farmaciile cu circuit deschis, de acestea urmând să se facă uz numai în spitale.



"Medicamentele de acest fel, luate preventiv, nu au efect şi, mai mult, cresc rezistenţa virusului. Antiviralele se vor administra numai în spitale, unde există stocuri suficiente pentru ca orice posibil caz să fie tratat", a precizat Bazac, la Antena 3.


Potrivit ministrului Sănătăţii, în România sunt disponibile, în prezent, 39.000 de cutii cu antirale eficiente în caz de gripă.   

Bazac a mai spus că, la această oră, nu există niciun caz de suspiciune de gripă porcină în România.

În privinţa fabricării unui vaccin eficient contra gripei porcine, ministrul Sănătăţii a afirmat că acesta ar urma să fie fabricat în luna august, după cercetările necesare, urmând să fie disponibil în septembrie. "Şi noi îl vom putea fabrica, la Institutul Cantacuzino, care, împreună cu cei doi mari producători autohtoni, ar putea face, lunar, o cantitate de şapte milioane de doze", a spus Bazac.

Potrivit ministrului, în Europa există un singur laborator de referinţă, care are dreptul să confirme virusul. "Acest laborator poate face faţă la probe din toate ţările din UE. Laboratorul are echipamentul necesar pentru identificarea virusului şi are aprobarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Orice probă se trimite acolo pentru confirmare", a mai spus Bazac.

Ministrul Sănătăţii a făcut precizări şi despre românii care se întorc acasă din ţările afectate deja de virus. "Nu orice turist întors din Mexic reprezintă un caz şi nu orice fel de răceală sau viroză trebuie luată ca fiind gripa nouă. Potrivit recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în cazul declanşării unei pandemii, trebuie asigurată, la nivel naţional, protejarea a 25% din populaţie, targetul de vârstă vulnerabil fiind cel între 18 şi 45 de ani. În acest moment, funcţionează un sistem de alertă european. Sunt două teleconferinţe pe zi, suntem informaţi în legătură cu orice caz suspect sau confirmat", a mai spus Bazac.

Ministrul a lămurit şi problema unui document confidenţial discutat în şedinţa de guvern de marţi, potrivit căruia autorităţile şi-ar fi exprimat îngrijorarea în privinţa gripei porcine. "Datele privind o rată de 3% a mortalităţii făceau referire la pandemia din 1919, şi nu la momentul actual", a spus demnitarul.

Bazac mai spus că joi, la întâlnirea miniştrilor Sănătăţii din statele UE, s-a discutat şi problema unor reglementări în domeniul audiovizualului, astfel încât mass-media să nu mai transmită mesaje neconfirmate, care să isterizeze populaţia. "Voi discuta sâmbătă pe această temă cu cei de la Consiliul Naţional al Audiovizualului", a pus ministrul.

Teoretic, în caz de pandemie de gripă porcină, până la jumătate din populaţia lumii ar putea contracta boala, a estimat vineri agenţia de sănătate a Uniunii Europene, bazându-se pe ceea ce s-a întâmplat în timpul celor trei pandemii din secolul XX, relatează AFP.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat, tot vineri, într-un comunicat, că s-au înregistrat 331 de cazuri confirmate de gripă porcină în lume, dintre care 109 în Statele Unite şi 156 de cazuri în Mexic, soldate în total cu 10 morţi.
Mediafax

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă sanatatii