x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Medicamentele contrafăcute

Medicamentele contrafăcute

de Magda Marincovici    |    21 Oct 2010   •   00:00
Medicamentele contrafăcute
Sursa foto: /Thinkstock

"Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că sunt şanse de 50% ca prin comerţul online să cumpărăm un medicament fals sau un medicament care are probleme cu substanţa activă.



Deci, pacientul joacă la ruleta rusească propria viaţă", a declarat Steve Allen, director general Global Security, cu prilejul conferinţei regionale anticontrafacere (Bucureşti, 20-21 octombrie). Obiectivul conferinţei este de a evalua dimensiunea riscului pe care medicamentele contrafăcute îl au asupra sănătăţii populaţiei din România, Cehia, Ungaria,Polonia, Slovacia şi Ucraina.

Modul de informare, de vânzare este prin spam-uri în inbox despre produse miraculoase, anunţuri online pe portaluri locale, site-uri specializate în mica publicitate gratuită, prin reclame în cluburi, discoteci, săli de fitness, farmacii, cabinete medicale. Cele mai multe dintre medicamentele contrafăcute sunt destinate disfuncţiilor erectile, curelor de slăbit, unor boli mintale, combaterii durerilor, a hipertensiunii. Medicamentele contrafăcute pot fi recunoscute relativ uşor: tabletele se sfărâmă uşor, au gustul şi culoarea modificate, ambalajul este diferit. În toate aceste cazuri trebuie renunţat la aceste medicamente. Deoarece ele pot să nu conţină substanţa activă sau, dimpotrivă, să conţină o cantitate mult mai mare, în ambele cazuri pacientul fiind pus în pericol. Deoarece în unele medicamente contrafăcute s-au descoperit metale grele, arsenic, la fel de periculoase pentru pacienţi. Sunt laboratoare care falsifică medicamentele folosind vopsele obişnuite sau toner de imprimantă pentru a obţine culoarea, ceară de parchet pentru luciu, praf de cărămidă pentru omogenizare.

În prezent, în lume, în 45 de state, în reţelele de distribuţie autorizată sunt medicamente contrafăcute. S-ar putea crede că acest comerţ online cu produse contrafăcute prosperă în ţările sărace. Dimpotrivă, cele mai multe falsuri de acest gen sunt distribuite pacienţilor din SUA, Canada, Marea Britanie.
În perioada 2004-septembrie 2010 au fost colectate 63 de milioane de tablete, capsule, fiole contrafăcute inscripţionate Phizer, din această cantitate doar un procent foarte mic proveneau din ţara noastră.

Din aproximativ 2,2 miliarde de dolari, la cât este estimată piaţa farmaceutică din ţara noastră, între 5% şi 7% reprezintă piaţa medicamentelor contrafăcute, susţine Gabriel Turcu, reprezentant al Asociaţiei Anticontrafacere. Până acum, în farmaciile din România nu au fost descoperite asemenea produse, dar se înregistrează trafic pe internet şi la frontiere.

×
Subiecte în articol: magazin