x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Medicina, in top

Medicina, in top

de Steluta Indrei    |    06 Ian 2008   •   00:00
Medicina, in top
Sursa foto: Laurence Gough/

Prestigioasa revistă Science a publicat clasamentul celor mai importante descoperiri ştiinţifice ale anului 2007.

In 2007 - Cele mai importante descoperiri ştiinţifice


Prestigioasa revistă Science a publicat clasamentul celor mai importante descoperiri ştiinţifice ale anului 2007.

La fiecare inceput de an, revista americană Science publică retrospectiva principalelor zece cercetări ştiinţifice incununate de succes. Prezentăm in continuare doar cele cinci descoperiri medicale menţionate in clasamentul anului 2007.

Chiar pe primul loc se află genomul uman. După şapte ani de la alcătuirea primei hărţi a genomului uman, cercetătorii au descoperit anul trecut că acesta variază de la un individ la altul. Ei au inregistrat trei milioane de variaţii infime ale genomului uman. A doua descoperire importantă a anului 2007 se referă la celulele suşă. O nouă tehnică de producere a celulelor suşă provenind de la celule adulte a fost pusă la punct de două echipe de cercetători. Pănă in prezent, singura metodă prin care se obţineau celule suşă se baza pe cultura de embrioni umani, metodă care a stărnit numeroase probleme de etică. Pe locul patru in topul revistei Science se află descoperirea unei molecule implicate in funcţionarea celor cinci simţuri umane. Cercetătorii au identificat un receptor, numit beta2-adrenergic, prezent in membrana celulelor. Insă modul de funcţionare a simţurilor rămăne incă invăluit in mister, pentru că mai există peste 1.000 de alte molecule nedescoperite.

Pe locul şapte se află descoperirea modului in care acţionează sistemul imunitar. Celulele T, responsabile cu apărarea organismului, atacă virusurile şi tumorile in două etape. O parte dintre ele atacă direct duşmanul, iar celelalte rămăn de veghe chiar şi ani intregi pentru a apăra organismul de o nouă agresiune. Locul nouă este consacrat neurologiei. Cercetătorii au arătat că imaginaţia omului este străns legată de memorie. Aşa se explică de ce o persoană amnezică nu işi poate imagina cum va fi viaţa ei in viitor.

steluta.indrei@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă