x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei MENOPAUZA nu e BAU-BAU! Află care sunt cele mai eficiente metode să îi micșorezi efectele

MENOPAUZA nu e BAU-BAU! Află care sunt cele mai eficiente metode să îi micșorezi efectele

30 Apr 2018   •   22:27
MENOPAUZA nu e BAU-BAU! Află care sunt cele mai eficiente metode să îi micșorezi efectele
Sursa foto: Silvia Jansen/Getty Images

Pentru multe femei, menopauza vine mult mai devreme decât era de așteptat , ceea ce poate duce la consecințe traumatizante. Menopauza nu este o boală, deşi de multe ori este privită cu îngrijorare şi tratată ca atare. Este un fenomen fiziologic întâlnit la toate femeile, caracterizat printr-o deficienţă permanentă şi ireversibilă de hormoni estrogeni. Organizaţia Mondială a Sănătăţii stabileşte diagnosticul de menopauză după minim 12 luni de amenoree (lipsa menstruaţiilor).

Menopauza se instalează între 40 şi 55 de ani, vârsta medie fiind considerată cea de 51 - 52 de ani. În România, vârsta medie de apariţie a menopauzei este de 49 de ani. Când apare înainte de 40 de ani menopauza poate fi considerată precoce, iar după 55 de ani, tardivă.
Înainte de instalarea menopauzei propriu - zise, femeie se pot confrunta cu perimenopauza, o stare caracterizată de fluctuaţii hormonale, în care apar primele simptome: bufeurile, tulburări de somn, scăderea libidoului, creşterea în greutate şi modificări ale dispoziţiei.

Simptomele menopauzei

Bufeurile

Aceste tulburări neurovegetative se manifestă printr-o senzaţie brutală de căldură la nivelul porţiunii superioare a corpului (cap, gât, torace), însoţită de transpiraţii abundente şi roşeaţă. Bufeurile se asociază cu o senzaţie de sufocare şi produc o stare de disconfort. Durata medie este de 2-3 minute şi se pot întinde pe o perioadă de 1-5 ani. (....)

Scăderea libidoului

O altă consecinţă a menopauzei este scăderea libidoului. Pentru a preîntâmpina efectele neplăcute, este recomandat să creșteti aportul de acizi grași omega-3, să consumaţi ulei de peşte sau să mâncaţi avocado în mod regulat. (...)

Există, spun specialiştii, câteva modalităţi eficiente prin care puteţi diminua efectele nedorite, produse de monopauză: 
..............................................

Citește mai departe pe ANTENA SATELOR

×