x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Mergeţi pe jos dimineaţa şi seara!

Mergeţi pe jos dimineaţa şi seara!

10 Feb 2012   •   21:00
Mergeţi pe jos dimineaţa şi seara!

Stresul nu va disparea niciodata. Femeile trebuie sa accepte acest fapt. Dar, amintiti-va, nu stresul este problema, ci modul in care reactionati la el.

Pasul 4: Acceptati ceea ce nu puteti schimba
Urmeaza cateva modalitati de a va adapta, indiferent in ce situatii va aduce viata.
Acceptati circumstantele. Unele tipuri de stres nu pot fi rezolvate. Respiratia sau vacantele ima­ginare pot ajuta, dar nimic nu poate elimina du­rerea resimtita atunci cand o ruda se imbolnaveste sau supararea la moartea unui parinte. 'Constientizati complexitatea situatiei si faceti tot ce puteti mai bine pentru a creste calitatea zilelor pe care le aveti de trait', spune dr Belle.

Fiti imperfecta – si mai calma. Cand incercati sa atingeti intangibilul – asa cum atat de multe femei tind sa o faca –, va veti simti frustrata, anxi­oasa sau deprimata. Astfel, concentrati-va asupra fortelor dumneavoastra, in locul obsesiei pentru defecte. A doua oara cand un gand negativ va patrunde in minte, inlocuiti-l cu 'fac tot ce pot eu mai bine' sau 'sunt bine, fericita, implinita'.

Recunoasteti-va greselile si mergeti mai departe. Deoarece atat de multe persoane depind de ele, femeile se simt frecvent ca si cum ar trebui sa ia decizia corecta de fiecare data. Bineinteles, lucrurile nu functioneaza altfel. Oricine greseste, si cel mai rau lucru pe care il puteti face este sa va mustrati si sa insistati asupra nereusitelor.

Alegeti o abordare mai buna. Reamintiti-va ca in orice greseala exista o ocazie de evolutie si reinnoire. Nu puteti schimba ceea ce deja s-a intamplat, dar puteti sa profitati de lectiile pe care le-ati invatat si sa le aplicati urmatoarei provocari care va aparea.

Pasul 5: Implicati-va social. Un lucru la care femeile se pricep foarte bine este stabilirea de legaturi cu alte femei. Unii cercetatori considera chiar ca femeile sunt legate intre ele pentru a se 'ingriji si proteja', pentru a se proteja pe sine si copiii lor, prin construirea unei retele sociale pe care se pot baza in vederea obtinerii ajutorului.
'Suntem creaturi sociale', precizeaza dr Belle. 'Suntem cele mai sanatoase si mai fericite atunci cand facem parte dintr-un grup de sprijin.'

Discutand cu prietenele despre ceea ce va supara, asta va poate ajuta sa vedeti lucrurile intr-o lumina diferita. Va ajuta, de asemenea, sa obtineti confirmarea din partea prietenilor ca sunteti iubita si sprijinita, in ciuda faptului ca va simtiti groaznic.

Pasul 6: Exersati o viata cu un nivel mai scazut de stres.
Daca va stabiliti anumite obiceiuri zilnice, chiar si cand nu sunteti supusa unui stres, veti descoperi ca deveniti in mod firesc mai putin calma si in conditiile in care lucrurile nu merg cum trebuie.
Practicati exercitii fizice in mod regulat.
Este una dintre cele mai bune modalitati de a reduce anxietatea, tensiunea, depresia si oboseala. Numeroase studii au aratat ca exercitiile fizice moderate reduc cortizonul, hormonul de stres care decalnseaza reactia la stres.
Nu este nevoie sa fiti sportiva pentru a obtine avantaje in urma exercitiului fizic. Mergeti pe jos dimineata si repetati acelasi lucru seara. Mergeti la centrul de sanatate de trei sau patru ori pe saptamana. Petreceti o anumita perioada plivind gradina sau grebland frunzele. Orice tip de activitate fizica elibereaza endorfinele 'starii de bine', care va vor ajuta sa va simtiti mai calma si mai relaxata.

Faceti-va un plan de rezerva.
Pregatirea unui plan de rezerva este o moda­litate grozava de a resimti controlul asupra vietii. Sa presupunem ca dupa masa trebuie sa va duceti fata cu masina la antrenament – dar intotdeauna va faceti griji ca veti ramane blocata in trafic. Aranjati cu unul dintre ceilalti parinti sa impartiti responsabilitatea transportului copiilor daca intarziati. Va veti face putine griji, deoarece veti sti ca totul este acoperit 'in caz ca ceva nu functioneaza'.

Luati-va un animal de casa.
Numeroase studii arata ca a avea un caine, o pisica sau un alt animal de casa reduce starea de stres. Detinatorii de animale au chiar valori mai mici ale colesterolului si tensiunii arteriale, comparativ cu cei fara animale.

Scrieti lucruri placute in jurnal.
Nu puteti fi o mama, sotie, prietena extraordinara daca sunteti consumata complet si epuizata. Ganditi-va deci la ce puteti face dumneavoastra. Doriti sa cititi un ziar duminica dimineata? Sa savurati o baie lunga seara? Treceti-le in jurnal – scrieti-le in mod real. Va insemna foarte mult, pentru ca veti respecta 'programarea'.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei