x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Mergi la ştrand, dar pe pielea ta

Mergi la ştrand, dar pe pielea ta

10 Iul 2007   •   00:00

Cănd temperaturile sar de 35 de grade Celsius şi concediul este departe, nu putem să ne răcorim decăt la ştrand, piscină sau in lacul din apropiere.

Cănd temperaturile sar de 35 de grade Celsius şi concediul este departe, nu putem să ne răcorim decăt la ştrand, piscină sau in lacul din apropiere. Ceea ce multe persoane ignoră este faptul că o baie intr-un bazin public ne poate pricopsi cu o sumedenie de boli. Asta nu inseamnă că interzicem mersul la ştrand sau piscină. Important este să conştientizăm pericolele la care ne expunem şi să luăm măsurile de igienă care ne-ar feri, intr-o oarecare măsură, de probleme de sănătate.

Â

Pericol de micoze

Â

Micozele, infecţiile virale şi cele bacteriene sunt cele mai frecvente afecţiuni luate la ştranduri şi piscine, precizează dr. Hatami Afshin, medic specialist dermato-venerolog in cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă "Elias". Dintre micoze, cel mai rapid se răspăndeşte ciuperca piciorului, provocată de Tricophyton rubrum. Ea se dezvoltă foarte bine in zonele cu piele umedă, unde există transpiraţie. Apare cel mai frecvent intre degete, cu predilecţie intre penultimul şi ultimul deget al piciorului, unde există pliuri care păstrează transpiraţia şi umiditatea. Ciuperca se poate localiza insă şi in talpă. Pielea se descuamează sau prezintă băşicuţe, apar măncărimi, usturimi, roşeaţă, fisuri in piele şi miros neplăcut al picioarelor. Ciuperca poate rămăne in pliurile dintre degete mult timp de la contaminare, fără să se manifeste. Căldura şi transpiraţia activează micoza, iar primele manifestări incep să apară la sfărşit de vară.

Â

O altă micoză pe care o putem lua de la ştrand este onicomicoza sau ciuperca unghiilor, care apare cu predilecţie la unghiile picioarelor. Deşi nu este dureroasă, onicomicoza este inestetică şi, dacă nu este tratată in timp util, poate duce la pierderea unghiei. "După incheierea sezonului estival, un număr foarte mare de pacienţi se prezintă la dermatolog cu o micoză numită pitiriazis versicolor", arată dr Hatami Afshin. Infecţia apare in general pe trunchi (piept şi spate), sub forma unor pete de la galben la brun inchis, dar poate fi şi incoloră, in cazul in care a apărut după o expunere la soare. Verucile plantare (negii) se răspăndesc la fel de uşor la ştranduri şi piscine dacă mergeţi desculţ sau folosiţi incălţămintea altor persoane. Aceste formaţiuni provocate de papilomavirusuri pot să apară după căteva luni de la contactul cu suprafaţa infectată şi afectează deopotrivă adulţii şi copiii. Foarte des, negii din talpă sunt confundaţi cu bătăturile şi sunt trataţi incorect, la pedichiură. Dintre infecţiile bacteriene, cea mai periculoasă la ştrand este furunculoza. Inflamaţia, provocată de un stafilococ, se manifestă prin apariţia unor furuncule dureroase. Chiar dacă sunt tratate, de regulă recidivează, iar persoana afectată rămăne purtătoare temporară de stafilococi.

Â

Riscuri pentru ochi

Â

Cei care frecventează ştrandurile şi piscinele se expun riscului infecţiilor oculare de natură bacteriană sau virală. Conjunctivitele şi infecţiile corneei sunt două dintre cele mai mari pericole asupra cărora ne atrage atenţia dr. Mircea Cristian Moraru, medic primar oftalmolog la Clinica Oculus. Contaminarea conjunctivei (membrana care acoperă albul ochiului şi interiorul pleoapelor) se face prin măini murdare sau prosoape contaminate. Ochiul se inroşeşte, are o secreţie adeseori abundentă şi poate apărea senzaţia de usturime, măncărime, de corp străin. O infecţie a corneei, membrana transparentă a ochiului, are simptome mai puternice: durere, lăcrimare, fotofobie, dar mai gravă este scăderea acuităţii vizuale.

Â

Â

Â

FĂRĂ PAPUCI. La sfărşitul verii, un număr mare de persoane se prezintă la medic cu ciuperca piciorului, care se răspăndeşte foarte repede dacă nu folosim papuci in preajma piscinelor şi ştrandurilor. Suprafeţele contaminate sunt cel mai adesea grătarul de la duş sau marginea piscinei. Netratată, micoza se poate extinde şi la unghii. In acest caz, tratamentele locale nu mai sunt eficiente, fiind necesare antimicotice pe cale orală.

Â

Â

Â

CLORUL. O piscină care miroase puternic a clor nu inseamnă că ne protejează suficient. Clorul in exces poate provoca un prurit intens persoanelor cu piele sensibilă. Mai mult, el favorizează apariţia acneei sau accentuarea ei. Chiar şi aşa, piscina şi ştrandul sunt de preferat lacurilor, care nu sunt dezinfectate cu clor şi devin astfel un mediu propice pentru inmulţirea bacteriilor şi fungilor care cauzează infecţii.

Â

Â

Â

Sfatul medicului

Dacă folosiţi duşul de la ştrand sau piscină, nu staţi desculţ pe gresie sau pe grătarul special. De asemenea, evitaţi să imprumutaţi incălţăminte de la alte persoane. Chiar dacă folosiţi papuci in preajma piscinei, dr. Hatami Afshin recomandă, ca, la plecarea de la piscină, să folosiţi sprayurile antimicotice pentru dezinfectarea picioarelor, dar şi a incălţămintei. Atenţie şi la salteaua de pe şezlong! Nu vă aşezaţi direct pe ea, puneţi intotdeauna un prosop deasupra ei. Pentru a evita iritaţiile provocate de clor, faceţi duş după fiecare baie in piscină. Prosoapele folosite la ştrand vor fi spălate acasă la 95 de grade şi vom folosi eventual un detergent cu clor.

×
Subiecte în articol: sanatatea noastra ştrand