x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Mierea întăreşte scheletul

Mierea întăreşte scheletul

de Magda Marincovici    |    07 Sep 2010   •   00:00
Mierea întăreşte scheletul
Sursa foto: /Thinkstock

Osteoporoza înseamnă oase poroase, adică oase care au structura mult rarefiată, fenomen accentuat de menopauză. Cea mai importantă pierdere de masă osoasă se observă la coloană, şolduri şi coaste. Aşa se explică de ce în aceste zone au loc fracturi, deformări şi dureri.

La ora actuală, osteoporoza este una dintre afecţiunile cele mai bine studiate, tocmai pentru că este o boală cu grad major de invaliditate la persoane de vârste medii. Trebuie însă să ştim că osteoporoza este o boală care poate fi 100% prevenită, chiar în cazul persoanelor cu predispoziţie genetică. Mai ales în cazul acestor persoane, prevenţia este egală cu durata vieţii.

Dar măsuri preventive sunt recomandate şi fumătorilor, amatorilor de alcool, celor cu hipertiroidie, nivel scăzut de estrogeni, sau celor care au capacitatea digestivă diminuată. De asemenea, sunt expuse riscului de osteoporoză persoanele care au perioade lungi de stres. Specialiştii au demonstrat că stresul se hrăneşte cu calciu, privând sistemul osos de acest element important. Printre medicamentele care interferă cu absorbţia calciului se află anticonvulsivantele, diureticele, corticosteroizii.   

O reţetă care dă rezultate bune în privinţa întăririi oaselor poate fi preparată în casă, având toate datele de a fi catalogată "reţetă bio": cojile de ouă se lasă la macerat în zeamă de lămâie şapte zile. Din acest macerat se iau, zilnic, trei linguriţe.

Efecte benefice, garantate asupra oaselor, au produsele stupului. Mierea, propolisul, păstura, polenul au o contribuţie majoră în prevenţia osteoporozei. Dozele în care aceste produse apicole vor fi consumate se stabilesc de nutriţionist, în funcţie de câteva date: greutatea corporală, vârsta, sexul, afecţiuni etc. Pirul şi coada-calului, sub formă de infuzii, ajută la întărirea oaselor. Extrem de profitabile pentru os sunt nucile, migdalele, susanul şi soia.


FACTORI POZITIVI
● Prezenţa unor alimente bogate în calciu şi a vegetalelor în alimentaţie
● Consumul limitat sau nul de alimente rafinate
● Nivelurile adecvate ale sucului gastric
● Tipul de calciu ingerat. Consum de estrogeni
● Regim vegetarian sau un consum redus de proteine animale (mai ales după menopauză)
● Exerciţii fizice
● Consum de magneziu şi bor


FACTORI NEGATIV
● Unele medicamente
● Diaree cronică
● Consum de alimente care perturbă absorbţia calciului
● Excesul de alcool, cafea, zahăr, proteine animale, sare
● Consum de estrogeni
● Fumatul
● Dormitul excesiv
● Alimentaţie dezechilibrată (cure de slăbire frecvente)
● Lipsa sucului gastric
● Unele boli - diabetul, hipertiroidismul
● Stresul
● Excesul de fosfor (existent în răcoritoarele gazoase)

Sursa: Manual de medicină naturistă,
Autor Dr J.L. Berdonces, Editura All

×
Subiecte în articol: ortopedie