x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Milioane de gripaţi fără simptome

Milioane de gripaţi fără simptome

de Magda Marincovici    |    04 Ian 2010   •   00:00
Milioane de gripaţi fără simptome
Sursa foto: /Stockxpertcom

Câte persoane sunt infectate la ora actuală cu virusul gripei H1N1? Răspunsul este imposibil. Deoarece mai multe persoane decât bănuim sunt infectate, dar ele nu prezintă nici un fel de simptome.



În cazul fiecărei epidemii, reacţiile individuale la infecţie sunt diferite: unele persoane acuză simptome severe, chiar letale, iar altele prezintă puţine sau chiar sunt scutite de simptomele specifice. În cazul actualei epidemii provocate de virusul H1N1, această particularitate este perfect valabilă. Un studiu efectuat recent la Marsilia pe un lot de femei însărcinate, cu vârste între 20 şi 39 de ani, demonstrează că doar o persoană din patru infectate cu virusul H1N1 este consultată pentru gripă.

În acest scop, 500 de femei însărcinate, în primul trimestru, săptămânal, li s-a propus ca în acelaşi timp cu investigaţiile pentru toxoplasmoză sau rubeolă să efectueze şi un test pentru detectarea anticorpilor contra H1N1 dacă ele nu au fost vaccinate. Rezultatele preliminare au fost publicate la 27 decembrie în ediţia online a revistei PloS Current Influenza.

Primele date au indicat că 10% din femeile însărcinate prezentau anticorpi ca urmare a unei infecţii recente cu virusul pandemic H1N1, explică profesorul Antoine Flahault, coautor la acest studiu şi expert în sănătate publică, citat într-un articol publicat la sfârşitul anului în Le Figaro.

Dacă se procedează la o extrapolare chiar forţată, potrivit specialiştilor, aceste rezultate ar conduce la concluzia că, în prezent, aproximativ 20 de milioane de persoane din ansamblul populaţiei Franţei sunt deja infectate cu H1N1, în condiţiile în care aproximativ cinci milioane de francezi au fost deja consultate pentru gripă începând din luna septembrie 2009.

Acest studiu derulat sub egida Şcolii de înalte studii în sănătate publică semnalează faptul că trebuie reconsiderat riscul de deces cauzat de H1N1, insistând asupra necesităţii vaccinării unei părţi importante a populaţiei. Aceste date au permis specialiştilor să avertizeze faptul că numărul persoanelor contaminate este mult mai mare comparativ cu numărul celor înregistrate prin reţeaua de supraveghere a gripei.

Explicaţiile? Fie pentru că aceste persoane nu au prezentat simptome. Fie ele au fost gripate, dar nu au consultat medicul. În primul caz, din zece persoane infectate cu virusul H1N1, doar două au fost reperate prin sistemul de supraveghere a gripei. Adică, opt persoane, respectiv de patru ori mai multe, au trecut de acest sistem. Prof. Flahault mai adaugă un amănunt important: în cazul gripei sezoniere, s-a calculat că doar o persoană din două este asimptomatică.

Aceste prime rezultate urmează să fie completate cu altele. De asemenea, sunt aşteptate şi concluziile altor studii similare derulate în Marea Britanie şi alte ţări. Dar, indiferent de rezultate, rămâne valabil faptul că potenţialul acestui virus este subestimat, ca de altfel numărul persoanelor infectate şi al victimelor.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă