x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Mingea din stomac

Mingea din stomac

de Florin Condurateanu    |    11 Ian 2010   •   00:00

Când curele de slăbire - şi cele date naibii, dar şi cele mai îngăduitoare - nu dau rezultate şi cântarul abia îşi mişcă acul în jos, marii obezi trebuie să se ducă la chi­rurgii bariatrici. Mai pe înţelesul tuturor, chirurgia bariatrică este acea chirurgie care nu răzuieşte stratul de grăsime pentru estetică, ci umblă la construcţia aparatului digestiv. Cu alte cuvinte, se acţionează asu­pra funcţionării şi anatomiei tubului digestiv.

Aceste procedee ale unei chirurgii funcţionale se adresează mai ales marilor obezi şi obezilor monstruoşi, care au boli colaterale greutăţii lor foarte mari. Explică aceste procedee ale chirurgiei obezităţii prof. dr Nicolae Iordache, şef de secţie chirurgie generală la Spitalul de Urgenţă "Sf. Ioan".

Cel mai simplu procedeu este mon­ta­rea cu endoscopul a unui balon în stomac. Acest ba­lon ocupă o parte din volumul stomacului, ducând la slăbire. Balonul intragastric se ţine şase luni şi apoi se scoate. Se înregistrează o slăbire de 20-25 de kilograme în şase luni.  

Balonul se umflă în stomac cu lichid sau aer şi se montează celor cu obezitate nu foarte gravă (indice de masă corporală între 30 şi 40). Montarea cu endoscopul a balonului în stomac se aplică şi la marii obezi, cu indice peste 50, la ei chirurgia cu bisturiul având riscuri foarte mari. Ei slăbesc 30-35 de kilogra­me, intrând în zona de obezitate cu risc mai mic, indice 30-40, iar apoi se face chirurgia cu bisturiul asupra tu­bu­lui digestiv.

După introducerea balonului, pacienţii trebuie să oprească mâncatul imediat ce simt saţietate, dar să facă şi mişcare. După şase luni, ba­lo­nul se scoate tot cu endoscopul din stomac. Pentru a nu se îngrăşa la loc, pacienţii trebuie să se poarte după intervenţie ca atunci când ei aveau balonul în stomac. În cele şase luni de purtare a balonului în stomac, graşii şi-au schim­bat regimul de viaţă, au consumat porţii mai mici, au făcut mişcare şi au căpătat psihologia învigătorului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă