x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Miopul si suma algebrica

Miopul si suma algebrica

01 Iun 2004   •   00:00

Dupa 40 de ani, toti oamenii, dar absolut toti, au nevoie de ochelari de "citit", ochelari de vazut aproape.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Presbiotia nu este o boala, e un semn de imbatranire a ochiului si prescrierea de ochelari cu dioptrii plus nu inseamna ca omul respectiv are un viciu de refractie. Altele sunt viciile de refractie, miopia, hipermetropia si astigmatismul sunt vicii de refractie, imaginea nu se formeaza pe retina in aceste situatii.

Conferentiar doctor Monica Pop, directoarea Spitalului de Urgente Oftalmologice, spune ca viciile de refractie se mostenesc si este foarte importanta consultarea copilului la varsta de 3-4 ani pentru a i se descoperi eventuale vicii de refractie. Cele mai periculoase sunt cele prezente la un singur ochi, fiindca sunt greu de sesizat, copilul se descurca cu celalalt ochi, si ochiul bolnav se dezobisnuieste sa vada, devine ambliop si s-a pierdut ireversibil vederea, nici ochelarii, nici o terapie sau operatie nu poate recupera acel ochi. Dar pana la 6 ani, el poate fi supus unor proceduri de recuperare eficiente.

Ce este miopia? Imaginea se formeaza in fata retinei si miopul vede rau la distanta. Miopul trebuie sa poarte ochelari pe strada, la televizor, la computer, insa el vede bine sa citeasca, deci de aproape. Pana la 40 de ani, de obicei dioptria cu minus a miopului ramane aceeasi, dupa dioptriile se insumeaza algebric. De exemplu, daca miopul a purtat dioptrii minus 3 si are nevoie la citit de lentile plus 1, ochelarii de miop vor deveni de minus 2. Miopia mica este pana la minus 3, cea medie intre minus 3 si minus 6, iar miopia mare porneste de la minus 6 in sus. In miopie i se prescrie omului cea mai mica dioptrie cu care vede ultimul rand la tabloul oftalmologului. Este foarte important ca miopul sa poarte ochelari cu dioptria corecta, fiindca alftel ochiul e obosit, rosu, chinuit. Chiar daca miopia este foarte mica (minus 0,5), pentru confortul ochiului trebuie sa se apeleze la ochelari. Paradoxal, dar copiii miopi trebuie dirijati spre meserii care solicita vederea, proiectare, calculator, desen, bijutier. In orice caz, miopii nu trebuie sa faca efort fizic mare, fiindca poate aparea dezlipirea de retina.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă minus