x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Mituri despre alimente şi diete

Mituri despre alimente şi diete

de Sînziana Stancu    |    01 Mai 2010   •   00:00
Mituri despre alimente şi diete
Sursa foto: /Thinkstock

Să luăm, de pildă, afinele. Sunt considerate "superalimente", "superfructe", datorită nivelului lor foarte ridicat de antioxidanţi - molecule despre care se spune că ne protejează de cancer. Dar, în realitate, deşi afinele domină lista alimentelor bogate în  antioxidanţi, acestea conţin din plin doar un singur tip de antioxidant, antocianina, care se regăseşte şi în alte fructe, cum ar fi strugurii, în special cei roşii.

Există însă şi alimente cu conţinut mult mai mare de antioxidanţi decât fructele, cum este ciocolata neagră. Încă un amănunt despre fructe: nu le ţineţi în frigider! Specialiştii din Oklahoma au constatat că, de pildă, pepenele roşu ţinut la tempe­ratura camerei mai multe zile îşi măreşte cu 20% conţinutul de licopen şi de betacaroten (ambii antioxi­danţi), iar bananele şi piersicile sunt mai hrănitoare dacă sunt ţinute la 20 de grade Celsius.

În privinţa legumelor, nu toate îşi pierd calităţile nutritive prin preparare. Este cazul morcovilor, care prin preparare eliberează de trei ori mai mult betaca­roten, antioxidantul care protejează pielea. De asemenea, nu numai vegetalele colorate sunt bogate în vi­tamine şi substanţe nutritive, ci şi cele albe, cum este varza albă, de pildă, care conţine vitaminele A, B, C şi K, calciu, fier şi fibre, sau conopida, bogată în anti­oxi­danţi, vitamina C şi folaţi.

Un alt mit spune că alimentele degresate sau cu un conţinut redus de grăsimi ne ajută să slăbim. Şi acesta este un mit. Fie că este vorba de un baton cu cereale, de un iaurt sau de alte alimente procesate ce au pe etichetă indicaţia unui conţinut "zero" sau minimum de grăsimi,  aceste produse conţin în schimb mult zahăr, carbohidraţi şi tot soiul de îndulcitori sintetici care dau un conţinut caloric cât un aliment sau un meniu bogat în grăsimi. Specialiştii sunt de părere că, în loc să ne minţim cu astfel de produse, mai bine am consuma o porţie mai mică dintr-un produs gras, dar fără conţinut de zahăr.

Despre ouă se spune că sunt dăunătoare pentru că au colesterol. Dar, în realitate, organismul nostru este cel care controlează nivelul de colesterol, iar dacă mâncăm unul sau două ouă fierte, organismul va sintetiza mai puţin colesterol, pentru a contraba­lansa "surplusul" adus din exterior. Colesterolul este până la urmă o chestiune de metabolism, dar nici nu trebuie exagerat cu consumul de alimente bogate în colesterol.


CAFEAUA BUNĂ ŞI CAFEAUA REA
Orice s-ar spune, cafeaua nu ne deshidratează. Poate să ne facă să mergem mai des la WC, mai ales pe cei care o beau ocazional. Asupra organismului "veteranilor" nu are acelaşi efect şi, în plus, cafeaua face parte din consumul zilnic de fluide. În ceea ce priveşte cafeaua fără cofeină, aceasta nu modifică sensibil nivelul energetic al organismului sau, cel mult, nu are nici un efect, pentru că şi acest tip de cafea conţine aproximativ 5 miligrame de cofeină. Specialiştii de la Universitatea Northumbria explică în schimb că un conţinut de cofeină sub 10 miligrame îi poate face pe unii consumatori mai somnoroşi, reducându-le şi puterea de concentrare.


APA ŞI SLĂBITUL
Consumul a 2 litri de apă pe zi nu are "virtuţiile" mult-lăudate nici în privinţa pierderii în greutate, nici în cea a detoxifierii organismului, nici în cea a îmbunătăţirii pielii. Cercetătorii au ajuns la concluzia că fiecare organism are nevoie de o cantitate "perso­nalizată" de apă, iar setea este cel mai bun "indicator" al acesteia. Un alt mit este legat de slăbit. Unii nutriţionişti recomandă mesele dese - până la şase pe zi, dar în porţii mici. Cercetările au demonstrat că persoanele care au mâncat de două sau trei ori pe zi porţii normale şi cele care au mâncat puţin şi des (până la şase mese pe zi) nu au slăbit în mod diferit. Singurul efect al mâncatului des este că senzaţia de foame poate fi mai uşor controlată, dar există riscul ca mâncând astfel să ne alegem cu mai multe calorii.

Se mai spune că, dacă mănânci seara sau noaptea, te îngraşi. Fals! Caloriile sunt calorii, indiferent în ce moment al zilei le ingerăm, iar organismul le "arde" în acelaşi ritm şi ziua, şi noaptea. Dar dacă renunţăm să mai mâncăm seara sau să mâncăm mult, asta ne ajută cu adevărat să slăbim.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă