x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Modelarea piciorului - Chirurgie ortopedică modernă

Modelarea piciorului - Chirurgie ortopedică modernă

de Magda Marincovici    |    02 Iul 2008   •   00:00
Modelarea piciorului - Chirurgie ortopedică modernă

Spitalul "M.S. Curie"
Un copil din localitata Fundulea, judeţul Ilfov, a fost operat de maladia Blount. Este o boală rară, dar severă. Dacă nu se intervenea chirurgical, copilul risca să nu mai crească şi să rămînă cu diformităţi ale piciorului. 



Spitalul "M.S. Curie"
Un copil din localitata Fundulea, judeţul Ilfov, a fost operat de maladia Blount. Este o boală rară, dar severă. Dacă nu se intervenea chirurgical, copilul risca să nu mai crească şi să rămînă cu diformităţi ale piciorului.  

Intervenţia chirurgicală a durat trei ore şi a fost efectuată la Clinica de Ortopedie Pediatrică a Spitalului de Urgenţă pentru Copii "M.S. Curie" din Bucureşti de un colectiv de specialişti coordonat de prof. dr Gheorghe Burnei, şeful clinicii. Echipa a fost formată din medicii Ştefan Gavriliu, Ileana Georgescu şi C. Vlad, anestezia fiind asigurată de dr Constanţa Darina.

Copilul, în vârstă de 12 ani, avea genunchiul deformat ca urmare a tibiei încurbate. Această malformaţie s-a asociat cu nanismul: copilul are 1,10 m înălţime în loc de 1,40 m, cît este normal la vîrsta lui. "La acest copil, extremităţile oaselor erau, din punct de vedere structural, afectate din cauze genetice, iar creşterea întîrziată", precizează prof. dr Gheorghe Burnei. Pentru a corecta simplu şi eficient diformitatea membrului s-a recurs la aşa-zisele fixatoare inteligente, numite cadre spaţiale Taylor. Acestea sînt cele mai performante fixatoare, care permit implantarea fără complicaţii şi corectarea diformităţii. Înainte de implant s-a efectuat o secţionare a tibiei (osteotomie), conform unui program computerizat pre şi postoperator.  

PREMIERĂ. "Aplicarea acestei metode, în premieră, a fost impusă de gravitatea diformităţii implantîndu-se un singur fixator complex şi costisitor (aproximativ 5.000 euro), dar foarte eficient, programat să corecteze toate deficienţele, inclusiv alungirea, fără a mai fi necesare revizii, redresări sau reintervenţii", precizează prof. dr Burnei.  

Operaţia a fost făcută în cadrul unui program pentru introducerea celor mai noi metode de tratament, la care şi-au adus contribuţia Ministerul Sănătăţii Publice, Institutul de Cercetări Mecanică Fină Bucureşti şi Spitalul "M.S. Curie". Pentru desfăşurarea în condiţii optime, programul de distractare a fost efectuat de Thomas Wiesner din Viena, specializat în programarea computerizată a fixatoarelor Taylor. Maladia Blount este o afecţiune rară, localizată la nivelul tibiei. Ea se manifestă printr-o creştere nefirească a părţii superioare a tibiei care contribuie la deformarea genunchiului. Această deformare necesită multiple intervenţii chirurgicale.

AVANTAJE. Comparativ cu intervenţiile chirurgicale efectuate pînă acum, noua metodă prezintă numeroase avantaje: este un procedeu miniinvaziv, elimină repetarea intervenţiilor chirurgicale, riscul infecţiilor, contribuie la creşterea confortului pacientului şi a siguranţei medicului.

În prezent nu avem o cifră exactă a copiilor cu această suferinţă. Ştim doar că la Spitalul "M.S. Curie" sînt înregistraţi 32 de copii cu probleme asemănătoare. Doisprezece dintre ei au fost deja operaţi prin metodele clasice. În prezent, Spitalul "M.S. Curie" dispune doar de două implanturi performante. Motiv pentru care medicii de la Clinica de Ortopedie de la Spitalul "M.S. Curie" fac un apel la instituţii incluse în acest program de a se implica în continuare, în aşa fel încît aceşti copii să beneficieze în timp util de implanturi moderne, care le pot curma suferinţele.  

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă