x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Muscatura incorecta

Muscatura incorecta

08 Aug 2008   •   00:00
Muscatura incorecta

CAMPANIE ● Cit de sanatos este zimbetul tau?
Clinica stomatologicaVelvet Dental sI www.sfatulmedicului.ro initiaza campania "Cit de sanatos este zimbetul tau?", impreuna cu Jurnalul de sanatate, Jurnalul National, TVR 2, Europa FM si NewsIN, parteneri media in campanie. Doctorul  Diana Cojocaru, medic stomatolog ortodontie-pedodontie, ne explica de ce trebuie intervenit rapid in cazurile de malocluzie – muscatura incorecta.



CAMPANIE ● Cît de sănătos este zîmbetul tău?
Clinica stomatologicăVelvet Dental şI www.sfatulmedicului.ro iniţiază campania "Cît de sănătos este zîmbetul tău?", împreună cu Jurnalul de sănătate, Jurnalul Naţional, TVR 2, Europa FM şi NewsIN, parteneri media în campanie. Doctorul  Diana Cojocaru, medic stomatolog ortodonţie-pedodonţie, ne explică de ce trebuie intervenit rapid în cazurile de malocluzie – muşcătură incorectă.

  • Jurnalul Naţional: Care este vîrsta optimă de începere a unui tratament ortodontic?
Doctorul Diana Cojocaru: Cu cît se începe mai devreme, cu atît mai puţine probleme vor fi în viitor, dar în general tratamentul ortodontic poate fi realizat la orice vîrstă, singura condiţie ce trebuie îndeplinită este ca dinţii să fie sănătoşi din punct de vedere al cariilor, infecţiilor gingivale.

  • Este necesară extracţia dentară în cadrul tratamentului ortodontic?
În unele cazuri este necesar să extragem dinţi în scop ortodontic. Din cauza lipsei de spaţiu, alinierea dentară este practic imposibilă fără a sacrifica unii dinţi pentru a-i păstra sănătoşi pe ceilalţi. Dacă acest sacrificiu dentar nu s-ar realiza, s-ar produce îmbolnăviri la nivelul tuturor dinţilor prin alinirerea lor pe o arcadă îngustă.

  • Ce metode se pot folosi pentru alinierea dentară?
Pînă în momentul înlocuirii tuturor dinţilor de lapte (pînă la vîrsta de10-11 ani) se folosesc în general aparatele mobile. O dată cu apariţia pe arcadă a tuturor dinţilor definitivi (11-12 ani), aparatele mobile nu mai pot duce la rezulatatele dorite, tratamentul fix fiind cel de elecţie.
– Un aparat fix este compus din principalele elemente:
– Brackets care pot fi din metal, ceramici sau linguali
– Inele pe ultimii molari (în unele cazuri se pot lipi şi sisteme de brackets sau tuburi)
– Arcuri
– Ligaturi ce menţin arcul legat de brackets.

  • Există disconfort în purtatea aparatului fix?
Procesul de instalare a aparatului fix este total lipsit de durere. Pacientul va simţi un uşor disconfort la nivelul buzelor, dinţilor şi obrajilor.

  • Există efecte nocive asupra smalţului dentar prin purtarea aparatului fix?
Sistemul de brackets nu îmbolnăveşte smalţul dentar, o igienă orală corectă fiind absolut necesară, altfel particulele alimentare şi bacteriene pot exercita efecte nocive asupra dinţilor şi gingiilor. Tratamentul ortodontic poate corecta poziţia dinţilor, iar necesitatea de tratament se impune prin numeroasele aspecte negative ale malocluziilor la nivelul întregului organism.

Consecinţe

Malocluziile duc în timp la îmbolnăvirea parodonţiului (sistemul de susţinere al dintelui) – gingivite, parodontite, parodontoze. Din cauza malocluziilor nu se poate realiza o masticaţie normală a mîncării cu efecte digestive nocive ce interferă mai departe cu sănatatea întregului organism. Muşcăturile anormale crează probleme în cazul nevoii de protezare (înlocuirea dinţilor absenţi prin lucrări protetice).

Forţe mai mari

Anomaliile de ocluzie reprezintă o problemă nu numai din punct de vedere estetic şi psihologic, ci si una  functională. În cazul unei malocluzii (muşcătură incorectă), dinţii incorect pozitionaţi sunt supuşi unor forţe mai mari decît în mod normal în timpul exercitării funcţiilor (mestecat, înghiţit), ceea ce poate duce la distrucţie sau chiar pierderea lor. Forţele ce acţionează asupra dinţilor trebuie distribuite la nivelul tuturor dinţilor prin intermediul unui punct de contact şi rapoarte intermaxilare corecte. Dacă muşcătura este incorectă, unii dinţi sunt supuşi forţelor ocluzale mai mult şi alţii mai puţin. Ambele variante sunt nocive la nivel dentar. Dinţii incorect pozitionaţi pe arcadă sunt mult mai predispuşi la carii.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă dintilor