x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Naşterea prematură

Naşterea prematură

de Magda Colgiu    |    28 Sep 2010   •   00:00
Naşterea prematură
Sursa foto: /Thinkstock

Medicul Cătălin Haiduc, specialist obstetrică-ginecologie la Maternitatea Filantropia din Bucureşti, explică viitoarelor mame ce înseamnă naşterea prematură, cauzele acesteia şi modul în care este afectat nou-născutul.

CAUZE
"Putem vorbi despre naştere prematură în cazul în care copilul vine pe lume în intervalul
26-37 de săptămâni de sarcină. Dacă este o sarcină mai mica de 26 de săptămâni este un avort şi nu o naştere", spune medicul consultat de Jurnalul de sănătate.

Există mai multe cauze ce pot duce la un astfel de eveniment: placenta praevia, închiderea insuficientă a colului uterin sau dilatarea prea puternică a uterului. De asemenea, anumite afecţiuni ale mamei pot provoca, la rândul lor, naşterea prematură: diabet, herpes, SIDA, hipertensiune arterială sau o boală infecţioasă contractată de mamă în cursul sarcinii. Însă, în afara acestor cauze medicale, există o serie de motive ce pot declanşa venirea pe lume a copilului înainte de termen: şocurile, traumatismele, oboseala resimţită de mamă în timpul sarcinii, dar şi probleme de greutate ale gravidei.

SIMPTOME
Naşterea prematură este anunţată de o serie de semne: contracţiile uterine mai dese şi mai dureroase, care pot fi însoţite de scurgeri roz sau brune.
În cazul în care o gravidă observă astfel de simptome, este indicat să consulte medicul, care va lua măsurile ce se impun.
Este obligatoriu să mergeţi urgent la maternitate în cazul în care simptomele precizate anterior sunt însoţite de pierderi de lichid amniotic. "Gravida are senzaţia că i s-a rupt apa".

În acest caz, medicul verifică termenul sarcinii şi ia toate măsurile pentru prelungirea ei măcar până în săptămâna a 34-a.
În aceste cazuri, medicul poate prescrie odihnă prelungită sau chiar repaus la pat. Sunt interzise, în această perioadă, deplasările şi orice fel de eforturi.
Medicul poate pune diagnosticul de naştere prematură după ce realizează o serie de analize: ecografie, examen vaginal, analize de urină, dar şi alte explorări specifice.

CEZARIANĂ SAU NAŞTERE NORMALĂ
Modul în care poate avea loc naşterea prematură este încă un subiect controversat, scopul fiind evitarea asfixiei şi a traumei la naştere. Există medici care optează pentru o operaţie de cezariană, dar şi medici care susţin naşterea pe cale normală. Modalitatea este stabilită într-o oarecare măsură de prezentaţie (craniană sau pelviană), de greutatea fetală şi de vârsta gestaţională. În general, cu cât fătul este mai imatur, cu atât impactul travaliului şi al naşterii este mai mare. Naşterea se poate produce pe cale vaginală în cazul în care nu există contraindicaţii în acest sens. Sau prin epiziotomie - tăietură chirurgicală în zona musculară dintre vagin şi anus (zona numită perineu) pentru a lărgi deschiderea vaginală - adecvată, cu rolul de a reduce traumatizarea craniului fetal, chiar în condiţiile unui făt mic.

COPILUL NECESITĂ ÎNGRIJIRE SPECIALĂ
În general, un copil născut înainte de termen prezintă anumite caracteristici. Cel mai important este acela că bebeluşul are pielea roşie şi acoperită cu un fel de puf. Deoarece acesta nu permite transpiraţia, copilul va sta, obligatoriu, într-o atmosferă constant umedă, în care trebuie să i se asigure oxigen. Acest lucru este necesar, deoarece bebeluşul nu a ajuns la nivelul maxim al capacităţii respiratorii. Alte consecinţe ale naşterii premature în ceea ce îl priveşte pe copil sunt rezistenţa scăzută la infecţii şi un sistem nervos insuficient dezvoltat.


Important
- Cea mai mare parte a sarcinilor gemelare se soldează cu o naştere prematură. Motivul îl constituie faptul că uterul este mai tensionat decât la o sarcină cu un singur făt.
- Pentru alăptarea unui copil prematur este nevoie de răbdare, deoarece acest bebeluş nu are încă dezvoltată puterea de a suge atât cât ar trebui, oboseşte foarte repede, motiv pentru care adoarme la sân.
- Cei mai mulţi prematuri, cei născuţi la 32-37 de săptămâni de gestaţie, se dezvoltă bine după naştere. Problemele pot apărea în cazul celor care se nasc înainte de 28 de săptămâni de gestaţie şi au la naştere o greutate mai mică de 800 de grame.
- Fumatul este un important factor de risc.

×
Subiecte în articol: sănătatea femeii