x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Nu lasa astmul sa-ti dribleze viata

Nu lasa astmul sa-ti dribleze viata

00 0000   •   00:00

Astmul este o boala cronica inflamatorie, care afecteaza caile aeriene, caracterizata prin dificultate in respiratie. Simptomele includ dificultate in respiratie, bronhoconstrictie si tuse.  

Cele doua cauze principale ale astmului sunt inflamatia si bronhoconstrictia. Sub influenta unor factori, musculatura neteda a cailor respiratorii devine iritata, rosie si ingrosata (hipertrofie). Inflamatia cailor respiratorii poate fi prezenta continuu, chiar si atunci cand nu exista simptome.  

Bronhoconstrictia se refera la hipertrofia si contractia musculaturii cailor respiratorii. Acest lucru cauzeaza ingustarea cailor respiratorii. Pe parcursul atacului astmatic (exacerbare) apare ingrosarea cailor respiratorii.  

Prof. dr. Miron Bogdan, sef de sectie la Institutul National de Pneumologie "Marius Nasta", spune ca astmul bronsic se caracterizeaza prin hipersecretie de mucus si contractia musculaturii netede, ceea ce duce la dificultati de respiratie. "Astmul este o boala variabila, cu grade diferite de complicatii de la individ la individ, cu inrautatiri ce pot aparea atat zilnic, cat si sezonier. Astmul difera ca severitate: de la pacienti care suporta aproape continuu dificultati de respiratie pana la pacienti a caror boala este controlata si are un impact nesemnificativ asupra vietii zilnice."  

Evaluarea severitatii astmului este bazata pe frecventa simptomelor, aparitia acestora noaptea si rezultatele masurarii VEMS: volumul expirat pe secunda. Exacerbarile astmatice sunt episoade de crestere progresiva a dificultatii de respiratie, tuse sau bronhoconstrictie, sau o combinatie a acestor simptome, care pot pune viata in pericol. Controlul si tratamentul insuficient al astmului cresc riscul si incidenta exacerbarilor.  

Astmul, in cifre Estimarile arata ca mai mult de 300 milioane de oameni cu varste diferite sufera de astm. Astmul este una dintre cele mai raspandite boli cronice din lume, prevalenta creste an de an si ii afecteaza in special pe copii. Rata de crestere a astmului depinde in special de potentialul de expunere la factori declansatori cum ar fi poluare, tutun si alergeni. Se estimeaza ca pana in 2025 vor fi inca 100 milioane de oameni care vor avea astm. De asemenea, rata de deces provocata de astm este unul la 250 de decese.  

Factorii majori care contribuie la morbiditatea si mortalitatea prin astm sunt subdiagnosticati si tratati necorespunzator. Povara sociala si economica asociata astmului este substantiala. In lumea intreaga costurile economice asociate astmului le depasesc pe cele ale HIV/SIDA si ale tuberculozei combinate. Astmul necontrolat este costisitor; tarile dezvoltate cheltuiesc 1%-2% din totalul bugetului de sanatate pentru aceasta boala.  

Astmul european Doar in Europa, aproape 30 de milioane de oameni sufera din cauza astmului, iar in Europa de Vest incidenta astmului s-a dublat in ultimul deceniu. Cele mai frecvente consultatii cauzate de astm sunt acordate in Marea Britanie, cu 32.800 la 100.000 de locuitori, urmata de Grecia (19.400) si Germania (16.200). Media Uniunii Europene este 13.000. Astmul necontrolat este raspunzator de scaderea productivitatii muncii, care adauga costuri de 9,8 miliarde de euro pe an. Costul total al astmului in Europa este de aproximativ 17,7 miliarde de euro pe an.  

Tratament In prezent, astmul presupune doua terapii: terapia de intretinere si terapia de urgenta, pentru remiterea rapida a simptomatologiei.  

Rezultatele arata ca 51% dintre pacientii cu astm sunt necontrolati si, chiar daca folosesc sistematic medicatia de intretinere, 74% folosesc si medicatia de urgenta zilnic.  

Concluzia: pacientii nu controleaza boala. Un studiu recent demonstreaza, de asemenea, ca multi pacienti recunosc semnele precoce ale inrautatirii astmului si isi ajusteaza medicatia nepotrivit, utilizand foarte mult medicatia de salvare in locul celei care trateaza inflamatia cauzatoare a atacului astmatic.  

Profesorul doctor Miron Bogdan abordeaza astmul din perspectiva celor trei pioni: medic, pacient, boala. "Medicul doreste sa aiba rezultate bune pentru ca pacientul sa se simta bine. Pacientul isi doreste sa aiba o viata cat mai aproape de normalitate, stiind foarte bine ca viata astmaticului este cateodata un infern. Iar acest infern incepe din copilarie, de la 2-3 ani. El are o dezvoltare dizarmonioasa, isi va face greu o familie. Pacientul are permanent teama de a nu fi driblat de boala."  

In ultimii ani, tratamentul astmului s-a perfectionat prin concepte care au ca scop tinerea sub control a bolii. Cel mai recent concept este Symbicort SMART. Prof. dr. Peter Barnes, reputat specialist in domeniul afectiunilor respiratorii la National Heart and Lung Institute din Londra, aflat recent la Bucuresti, spune ca "Symbicort SMART este o combinatie inhalatoare, care contine formoterol si budesonid, ce permit folosirea atat ca medicatie de intretinere, cat si ca medicatie de urgenta".  

DIAGNOSTICUL LA COPIL. Problema diagnosticului de astm nu e deloc usoara. Tocmai pentru ca simptomele, cel putin pentru o perioada in evolutia bolii, pot fi confundate cu cele ale unei viroze. Sa ne gandim doar la respiratia suieratoare, simptom intalnit si la viroza, dar si la astmul bronsic. Stabilirea diagnosticului este si mai dificila in cazul copiilor. Fiind o boala cronica, diagnosticul de astm bronsic se stabileste pe baza unei biopsii bronsice, o agresiune suplimentara mai ales in cazul copiilor. Dar in conditiile in care un copil are trei episoade de respiratie suieratoare la intervale ce nu pot fi neglijate, atunci i se pune diagnosticul de astm bronsic.
FACTORII DECLANSATORI. Profesorul Miron Bogdan (foto) semnaleaza ca inflamatia cronica a cailor respiratorii prezenta in astm duce la cresterea sensibilitatii cailor aeriene (hiperreactivitate) la diferiti factori, inclusiv efort, aer rece sau polen. Factorii declansatori pot cauza bronhoconstrictie (contractia musculaturii cailor respiratorii). Factorii declansatori ai astmului includ atat stimuli de mediu, cat si genetici. In principal, ei provoaca inflamatia cailor respiratorii. Astmul are un impact semnificativ asupra calitatii vietii. Persoanele care sufera de astm pot avea dificultati de respiratie si atacuri astmatice care limiteaza abilitatea de a vorbi, iar pacientii cu astm sever traiesc cu teama ca vor muri din cauza urmatorului atac astmatic.

×