x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Nu lasati spatii libere intre dinti

Nu lasati spatii libere intre dinti

28 Iul 2004   •   00:00

Dupa extractia dintilor este foarte important ca in spatiul ramas liber sa se efectueze o lucrare protetica, intrucat ceilalti dinti se deplaseaza pana isi intalnesc vecinii, ceea ce produce complicatii grave.

STELUTA INDREI

Locul extractiei se vindeca in aproximativ trei saptamani, dupa care incep sa se produca modificari ale osului pe care era fixat dintele. "Osul se reface in prima faza, iar apoi daca pe el nu se monteaza o lucrare dentara se reduce pana la disparitie. In plus, dintii vecini spatiului liber incep sa se incline cu tot cu radacina, ceea ce complica tratamentul protetic viitor", avertizeaza medicul stomatolog Roxana Vlad, asistent universitar la Facultatea de Stomatologie din cadrul UMF "Carol Davila". Cele mai spectaculoase deplasari ale dintilor se produc in 10-15 ani. De exemplu, se poate intampla ca un dinte de jos sa atinga gingia din spatiul liber de pe arcada de sus. Atunci, pentru ca pacientul sa poata mesteca in mod corect, dintele crescut se reteaza si i se scoate nervul.

EXTRACTIE. Cand se scoate un singur dinte de pe arcada (edentatie unidentara), protezarea se face printr-o lucrare fixa, la trei saptamani dupa momentul extractiei. Pacientul poate alege doua tipuri de proteze: puntea dentara sau implantul dentar. Puntea cuprinde dintii vecini spatiului liber, care se slefuiesc si se acopera cu o lucrare realizata de tehnicianul dentar. Pentru cei care se feresc de aceasta metoda, deoarece afecteaza integritatea dintilor vecini, exista implantul dentar, care presupune fixarea unui metal in os. Dar si aceasta tehnica are dezavantaje, pentru ca se poate solda cu distructii majore ale osului. In plus, persoanele cu sistemul imunitar sensibil nu tolereaza metalul respectiv si resping implantul. Indiferent de optiune, spatiul liber trebuie protezat, pentru ca dintii ramasi nu mai sunt folositi corect in masticatie si se imbolnavesc la randul lor.

MAI MULTE EXTRACTII. Daca pacientul a avut extractii intercalate, protezarea este si mai necesara, pentru ca dintii care se inclina fac pungi parodontale, iar riscul de aparitie a parodontozei creste foarte mult. Pacientul nu mai are aceeasi forta masticatorie, iar cu timpul se agraveaza dezechilibrul dintre arcadele dentare. "Daca pacientul sufera multiple extractii intr-o singura sedinta, protezarea provizorie imediata devine obligatory", afirma dr. Roxana Vlad. Este bine ca pacientul sa accepte proteza provizorie imediat dupa extractie pentru ca ii reda fizionomia si functia masticatorie, se familiarizeaza mai repede cu purtarea unei proteze, iar osul se formeaza corect.

CONTROL PERIODIC

Dupa efectuarea lucrarii dentare nu se intrerupe relatia pacientului cu medicul stomatolog. Succesul pe termen lung al protezei depinde in mare masura de mentinerea igienei riguroase si de controlul medical periodic. Dupa orice fel de protezare pacientul trebuie sa revina in mod obligatoriu cel putin o data pe an la control. Cu aceasta ocazie medicul stomatolog verifica integritatea gingiei, a protezei si intervine pentru remedierea eventualelor probleme (indepartarea tartrului si a placii bacteriene).
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă pacientul